ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În capitală va fi deschis un Centru public specializat de intervenție în tulburări de spectru autist pentru copii

08:54 | 03.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi creat primul Centru public specializat de intervenție în tulburări de spectru autist pentru copii, care va fi funcțional începând cu data de 1 septembrie 2024, comunică MOLDPRES.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, centrul va activa ca subdiviziune a Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și va fi dotat cu toate resursele necesare pentru a acorda asistență gratuită copiilor cu această afecțiune. Echipe de profesioniști vor oferi evaluări și programe de intervenție personalizate, terapii comportamentale, consiliere și sprijin pentru integrarea socială și educațională, precum și servicii gratuite de consiliere psihologică adresate membrilor familiei.

„În acest context am vizitat împreună cu președintele, Maia Sandu, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, unde primesc tratament copii cu diferite patologii, inclusiv TSA. Ne dorim o copilărie fericită pentru copiii cu autism, integrarea lor deplin în viața socială, iar pentru aceasta trebuie să le oferim tot suportul nostru”, a opinat ministrul.

Potrivit specialiștilor, autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naștere sau până în jurul vârstei de doi ani.

img24002344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!