ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGSU: 58 de persoane au fost sancționate în urma a incendierii intenționate a vegetației uscate

09:51 | 12.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Circa 60 de persoane au fost sancționate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție în urma incendierii intenționate a vegetației uscate și deșeurilor menajere, informează MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în total, au fost întocmite 58 de procese-verbale, dintre care 42 în sumă de 234 mii de lei și 16 procese-verbale cu aplicarea a 640 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Sancționările au fost aplicate în raioanele: Bălți, Soroca, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești, dar și UTA Găgăuzia.

În acest context, IGSU atenționează populația despre necesitatea respectării regulilor anti-incendiare. Pompierii avertizează cetățenii că în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de vegetație de proporții. Totodată, oamenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. La fel, cetățenii sunt îndemnați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. De asemenea, minorii trebuie supravegheați de maturi pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere.

Conform IGSU, de la începutul anului curent, pe teritoriul țării au fost înregistrate 1 080 cazuri de ardere a vegetației uscate, care au afectat o suprafață de 2278,32 ha.

img24002666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!