ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA a fost publicat în Monitorul Oficial

10:04 | 13.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial a publicat astăzi Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană), transmite MOLDPRES. 

Documentul are sute de pagini și are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Astfel, exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA).

Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră.

Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice etc.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au ajuns la 33,34 milioane de dolari SUA, iar importurile au fost de 64,1 milioane de dolari.

Acordul a fost semnat la 27 iunie 2023, la Schaan, Principatul Liechtenstein.

 

img24002696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!