ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: UE ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele moldovenești merg pe piața europeană

11:51 | 11.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a fost creată anume pe principiul solidarității între țări, doar așa a fost posibilă dezvoltarea lor economică și garanția păcii - pe încredere și unitate, or, pentru Republica Moldova este foarte important că este ajutată continuu de Uniunea Europeană, a estimat premierul Dorin Recean într-un interviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, Uniunea Europeană ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele moldovenești merg pe piața europeană, mai mult de jumătate din compensațiile în factură au fost acoperite din bani europeni, 75 de milioane de euro au fost alocate doar în 2023 pentru modernizarea a 10 spitale din țară, 1 miliard de euro sunt alocați pentru construcția drumurilor, avem posibilitatea acum să vorbim la telefon în țările europene la tarife ca acasă, ajutor imens pentru dezvoltare agricolă și dezvoltarea afacerilor, 36,5 milioane de euro pentru 18 localități unde au fost renovate școli și a fost creată rețea de apă și canalizare.

„Acestea sunt doar niște exemple care arată ajutorul imens și beneficiile clare ale apropierii noastre de Uniunea Europeană. 

Avem o relație tot mai puternică cu România, care a fost mereu și în cele mai grele timpuri alături de noi. Ne unesc cu România 6 poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova - Bumbăta și altele 2 reparate de curând. Republica Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru. Cu România construim conexiuni în sectorul energetic și de gaze”, a relevat oficialul.

Prim-ministrul de la Chişinău afirmă că „agresiunea rusă din Ucraina a arătat foarte clar cine ne sunt prieteni și cine nu”. „Avem o deschidere fără precedent în Occident. Președinta Maia Sandu a deschis ușile celor mai importante cancelarii ale lumii. Noi avem datoria să beneficiem la maximum de această deschidere în folosul oamenilor noștri. Toată Uniunea Europeană știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere”, rezumă sursa citată.

img24003452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!