ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La 20 octombrie, în Republica Moldova va avea loc un referendum republican constituțional privind aderarea la UE

18:59 | 16.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. La data de 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Parlamentul a adoptat astăzi o hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional, comunică MOLDPRES.

Se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.

Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

img24003609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!