ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Poliția de Frontieră a primit echipamente moderne achiziționate cu sprijinul financiar al Italiei

14:43 | 20.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Poliția de Frontieră a primit astăzi un set de echipamente moderne procurate cu sprijinul financiar al Guvernului Italiei. Achiziția a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de protecție și incluziune socio-economică a refugiaților ucraineni, a resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazdă din Moldova”, transmite MOLDPRES.

Bugetul proiectului constituie 1,3 mln de euro. Acesta este implementat de Misiunea OIM în Republica Moldova în perioada 1 iulie 2022 - 30 iunie 2024 și are ca obiectiv principal consolidarea sistemului de coordonare a securității frontaliere. Aceasta prevede modernizarea Centrului Operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră responsabil de coordonarea și schimbul de informații între toate autoritățile din cadrul sistemului național de gestionare a frontierelor și care acționează ca punct unic de contact pentru schimbul de informații cu alte agenții de securitate a frontierei.

La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, Ambasadorul Republicii Italia în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, și șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Lonnback.

Șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, a subliniat că acest proiect reprezintă încă un pas în consolidarea capacităților instituționale de securitate la frontieră și în asigurarea unei mai bune protecții și incluziuni pentru refugiați. „Mulțumim poporului italian pentru sprijinul acordat și Misiunii OIM pentru implementarea eficientă a proiectului”, a spus Ruslan Galușca.

Astfel, printre echipamentele livrate se numără: releuri radio de mare capacitate pentru 16 locații TETRA, instalate în luna decembrie 2023; echipament integrat de comunicații pentru 19 mijloace de transport, instalat în ianuarie 2024; modernizarea Sistemului Informațional al Centrului Operațional de Coordonare (SICOC), finalizată în luna mai curent; dezvoltarea și implementarea sistemelor de e-learning, care include laptopuri, soft-uri și instruiri pentru managerii de sistem; dezvoltarea sistemului de monitorizare GPS a stațiilor TETRA.

În semn de recunoștință și pentru a sublinia cooperarea fructuoasă cu Poliția de Frontieră, în gestionarea eficientă a frontierelor și susținerea migranților, au fost acordate medalii pentru cooperare ambasadorului Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, și lui Alexandru Guțu, specialist în programul național al OIM Moldova.

img24003697

img24003697

img24003697

img24003697

img24003697

img24003697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!