ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul pachet de sprijin acordat de către România vizează continuarea exportului de energie, reconstrucţia unui cămin studenţesc şi dotarea structurilor de ordine 

18:27 | 23.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Guvernul României a adoptat în ședinţa de astăzi un pachet de sprijin pentru Republica Moldova. Acesta vizează continuarea exportului de energie, reconstrucţia unui cămin studenţesc şi dotarea structurilor de ordine şi securitate publică, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului de la București, Mihai Constantin, a precizat într-o conferință de presă că ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul României prevede continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova în baza unui acord semnat în anul 2022.

„Actul normativ prevede că, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să îşi asigure consumul naţional de energie electrică prin producţie proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de referinţă la care se adaugă costul certificatelor de dioxid de carbon, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a explicat Constantin.

Totodată, în baza acordului încheiat între cele două Guverne în februarie 2022 privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro, România va contribui cu 11,5 milioane lei la reconstrucţia căminului studenţesc al Univeristăţii de stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul. Fondurile vor fi transferate în acest an, în trei tranşe, în funcţie de stadiul execuţiei lucrărilor.

În baza aceluiaşi acord, Guvernul României va sprijini autorităţile de la Chişinău cu suma de 12,7 milioane de lei în vederea dotării structurilor de ordine şi securitate publică cu mijloace de mobilitate şi mijloace speciale.

Înaintea şedinţei de Guvern, premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat că o continuare a exportului de energie reprezintă o măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a Republicii Moldova.

„O decizie majoră vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanţă de urgenţă. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a fraţilor noştri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat. Al doilea palier de sprijin este educaţia, ca parte a acordului nostru bilateral”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Decizia privind acordarea noului pachet de sprijin Republicii Moldova a fost salutată de autoritățile de la Chișinău. „Mulțumesc, România, că ne ajuți să creștem, să devenim mai puternici și să ne alăturăm marii familiei europene”, a afirmat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

img24003829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!