ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 26 mai este marcată Ziua Nistrului, cu sloganul „Râul care ne unește”

12:35 | 24.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. În fiecare an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Nistrului, râul considerat una dintre cele mai mari bogății naturale ale țării noastre, care asigură apa pentru 80% din populație, având un rol esențial în agricultură și dezvoltarea durabilă, transmite MOLDPRES.

Totodată, pe 24 mai este marcată Ziua europeană a parcurilor naționale la nivel continental, cu scopul de a apropia oamenii de natură și de a sensibiliza publicul cu privire la importanța frumuseții naturale în zonele protejate.

Parcul Național ”Nistrul de Jos” a fost creat la 31 martie 2022, inclusiv cu eforturile susținute ale partenerilor, Societatea Ecologică ”Biotica” și susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Parcul Național Nistrul de Jos (PNNJ) se întinde pe o suprafață de circa 61,9 mii hectare, fiind unic din punct de vedere al diversității vegetale și animale. Este situat în partea de sud-est a țării, incluzând 13 localități din raioanele Ștefan-Vodă și Căușeni.

Pentru a contribui la creșterea eficienței ariilor protejate în reducerea pierderii biodiversității și la îmbunătățirea managementului ariilor protejate în Republica Moldova, în anul 2023 a fost lansat Proiectul „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către AO Societatea Ecologică „Biotica” și AO EcoContact. Printre cele trei arii protejate vizate în proiect se regăsește și PNNJ.

Astfel, în această regiune, în cadrul proiectului, urmează a fi implementate mai multe activități cum ar fi instituționalizarea Parcului Național ”Nistrul de Jos”; elaborarea Planului de management și a regulamentului de funcționare a PNNJ; elaborarea regulamentelor locale de utilizare a serviciilor ecosistemice; lucrări de reparație și de dotare cu echipament tehnic a sediului administrației PNNJ; activități de infrastructură și restaurare a habitatelor; consolidarea rolului femeilor în guvernarea ariilor protejate și diversificarea economică în zonele rurale, prin Instruiri și schimb de experiență la nivel european, rezumă EcoContact.

 

img24003849

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!