ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este ultima zi a recensământului populației

17:31 | 07.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Astăzi este ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), arată că până vineri au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe, comunică MOLDPRES.

Persoanele care încă nu au fost recenzate pot să telefoneze, pentru detalii, la Linia Verde 0800 800 24. Apelul este gratuit. Participarea la recensământ este obligatorie, conform legii.

Anterior, BNS a anunțat că după finalizarea Recensământul populației și locuințelor, în Republica Moldova va fi desfășurată Ancheta postrecenzare. Prin intermediul acestei anchete va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

Șeful Direcției generale metode și inovații statistice a Biroului Național de Statistică (BNS), Lilian Galer, a afirmat că Ancheta postrecenzare va fi desfășurată estimativ în perioada 15 iulie - 4 august. Exercițiul va fi organizat în localități de pe întreg teritoriul țării.

„În perioada vizată, cetățenii vor fi vizitați iarăși de către un recenzor, doar că nu de cel care a colectat datele pentru Recensământ, ci altul, din altă localitate. Acesta va colecta din nou răspunsurile, în baza chestionarului scurt. Scopul exercițiului este de a estima gradul de acoperire a persoanelor, să stabilim dacă au fost cuprinse toate persoanele în recensământ sau sunt și persoane care nu au fost recenzate”, a explicat Galer.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și s-a desfășurat până pe 7 iulie. În acest interval, circa patru mii de recenzori au mers din casă în casă pentru a colecta date despre populație și anumite caracteristici, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

img24005128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!