
La Chișinău va avea loc un festival al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă
Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova, organizează Festivalul național al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat”, care va avea loc duminică, 25 decembrie, în Scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac”, informează MOLPRES.
Potrivit organizatorilor, prima ediție a Festivalului „Colindăm din sat în sat” are scopul de a readuce în spațiul public chișinăuian atmosfera sărbătorii Crăciunului și Anului Nou prin datini specifice poporului nostru, ce întregesc sărbătoarea și unesc inimile oamenilor care aspiră către bine și bunăstare. Formațiile folclorice prezente la Festival reprezintă localitățile unde colindatul, uratul, alaiurile de mascați au o importanță majoră și unde s-au păstrat aceste obiceiuri străvechi - Drochia, satul Biești, raionul Orhei, satul Cruglic, raionul Criuleni, satul Țipala, raionul Ialoveni, orașele Cimișlia și Ceadâr-Lunga, satul Șolcani, raionul Soroca, orașul Strășeni, municipiul Chișinău.
11 formații folclorice din țară vor interpreta colinde pe scena Festivalului, reactualizând acest vechi obicei. Textele și melodiile vechi ale colindelor ne aduc aminte de Nașterea Sfântă a Pruncului Iisus Hristos, călătoria și închinarea magilor călăuziți de stea, ne amintesc de modul tradițional de viață și ocupațiile casnice de odinioară, de atmosfera în casa gazdelor cu fete și feciori frumoși.
Colindatul este un obicei calendaristic practicat din cele mai vechi timpuri în mai multe localități ale Republicii Moldova, fie în ajun de Crăciun, fie în ziua Crăciunului. Cei mai importanți colindători erau băieții și bărbații tineri, flăcăii. Cu timpul, din cauza interdicțiilor din perioada sovietică, au început a colinda mai mult fetele și cetele mixte, aceștia din urmă salvând obiceiul de la dispariție.
Colindele sunt creații originale ale poporului nostru, asemeni cărților vechi și monumentelor istorice. Conform tradiției, în semn de respect, ceata de colindători trebuia să colinde tot satul. Colindatul asigură comunicarea între generații și unește oamenii într-un gând către bine. Obiceiul umblatului cu Uratul, Malanca, Ursul, Capra, Cerbul etc. asigură buna trecere dintr-un an în alt an, cu urări de sănătate și bun augur. Obiceiul Uratul constă dintr-o reactualizare verbală a aratului, semănatului, prezentate în fața casei felicitate cu prilejul sosirii Anului Nou. Datinile și obiceiurile de Anul Nou, în Republica Moldova, sunt practicate pe ambele stiluri calendaristice. Se consideră că alaiurile spectaculoase care calcă pragul gospodăriei, aduc belșug și prevestesc norocul acesteia.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”