
Artistul plastic Galina Cantor-Molotov și-a expus lucrările la Muzeul Național de Artă
Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri o expoziție personală de pictură, artă decorativă și scenografie a artistului plastic Galina Cantor-Molotov, relatează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Lucia Postică, șefa Secției relații cu publicul a instituției a menționat că expoziția cuprinde 53 de lucrări, dintre care 15 de tapiserie, 10 de sculptură, 9 de pictură și 24 de păpuși.
În debutul manifestării, directorul muzeului, Tudor Zbârnea a afirmat că Galina Cantor-Molotov este o artistă foarte cunoscută în mediul din Chișinău. ”S-a preocupat profund de arta teatrală. A făcut scenografia la peste 100 de spectacole. În această expoziție vedem și o serie de lucrări de tapiserie, foarte laborios realizate, venite din tradiția covorului românesc. Expoziția de față o reprezintă plenar”, a precizat Tudor Zbârnea.
La rândul său, directorul Teatrului Republican de Păpuși ”Licurici”, Ala Toma, a remarcat faptul că Galina Cantor-Molotov este o bijuterie pentru teatrul respectiv. ”Ne-a dăruit teatrului arta ei. De munca și talentul ei s-au bucurat foarte mulți regizori, pentru că a făcut teatrul să lumineze. Păpușile ei au prins viață în teatrul nostru de păpuși”, a constatat Ala Toma.
Potrivit doctorului în studiul artelor, Ludmila Toma, în diverse domenii ale artei, Galina Cantor-Molotov folosește un limbaj plastic corespunzător sarcinilor sale, punând în lumină fațetele unei personalități multidimensionale. ”De un subtil lirism în pictură, monumentalistă în tapiserii și în sculptură, dă frâu liber imaginației în lucrările de teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți. Lucrările ei se disting printr-o căldură deosebită a sentimentelor autoarei, o repercusiune a firii unei persoane modeste și binevoitoare, care își iubește sincer publicul cel mai important – copiii”, a subliniat Ludmila Toma.
Născută pe 7 februarie 1947 la Nebolci, Novgorod (Rusia), Galina Cantor-Molotov își face studiile la Institutul de Teatru, Muzică și Cinematografie din Sankt-Petersburg, specialitatea pictor-scenograf. Este membră a Uniunii Teatrale și a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar în 1998 devine membră a Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici. Începând cu anul 1972 și până în prezent activează în calitate de pictor-scenograf la Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”. Din 1974 participă la expoziții de grup în țară și străinătate: Cehia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Uzbekistan. Galina Molotov organizează mai multe expoziții personale la Chișinău și Paris.
Expoziția va fi deschisă până la 5 martie.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”