
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală găzduiește expoziția „Iscusință și rafinament”. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, marchează nouă ani de activitate ai grupului care salvează, coase și promovează cămașa cu altiță, notează MOLDPRES.
Expoziția reunește 24 de costume tradiționale realizate în ultimii doi ani de membrele comunității „Șezătoarea Basarabia”, prezentând o diversitate de modele inspirate din patrimoniul muzeal și din lăzile cu zestre ale bunicilor. Două cămăși bărbătești întregesc selecția expusă.
„O comunitate care de nouă ani de zile contribuie foarte mult la salvarea și promovarea costumului tradițional românesc. Toată comunitatea a fost implicată în proiectul de elaborare a dosarului comun Cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Ca urmare, acest dosar frumos a fost înscris în lista reprezentativă UNESCO Patrimoniu Cultural Imaterial, ceea ce ne face foarte mândri”, a declarat directorul muzeului, Petru Vicol.
Secretarul de stat, Ministerul Culturii, Vladimir Vornic a remarcat importanța evenimentului atât pentru instituția gazdă, cât și pentru comunitatea implicată.
„Este un eveniment important pentru Muzeul de Etnografie, dar și pentru comunitate, o comunitate importantă, numită Șezătoarea Basarabia. Expoziția pune în valoare costumul nostru național, în special cămașa cu altiță. Această comunitate contribuie mult la promovarea patrimoniului cultural național”, a menționat Vladimir Vornic.
Invitatul din România, Nelu Dumitrescu, a subliniat recuperarea identității românești.
„Mă bucur că frații de peste Prut au început să își recapete identitatea românească prin portul nostru, care pe timpuri nu a fost deloc promovat. Acum nu pot decât să salut aceste acțiuni și să mă bucur împreună cu această minunată comunitate”, a spus creatorul și salvator portului tradițional din România.
Etnografa Varvara Buzilă a menționat că întâlnirea a avut un caracter constructiv, subliniind impactul major al activității desfășurate de „Șezătoarea Basarabia” de-a lungul celor nouă ani.
„Această frumoasă întâlnire este una lucrativă. În cei nouă ani de activitate ai Șezătorii Basarabia, au fost un număr mare de cămăși salvate, cusute, îmbrăcate, ceea ce pentru noi, locuitorii de aici, este un proces fără precedent. O cămașă etalată la expoziție este de fapt un monument al rezistenței noastre în timp”.
Expoziția „Iscusință și rafinament” va putea fi vizitată până pe 31 mai 2025.
Comunitatea „Șezătoarea Basarabia” reunește femei pasionate de portul tradițional românesc, care au reușit, prin dedicare și cercetare, să readucă la viață cămăși cu altiță din toate zonele etnografice ale Republicii Moldova. Prin activitatea sa, grupul a contribuit activ la includerea acestui element în patrimoniul UNESCO, întărind legătura identitară dintre România și Republica Moldova.
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova