
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală găzduiește expoziția „Iscusință și rafinament”. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, marchează nouă ani de activitate ai grupului care salvează, coase și promovează cămașa cu altiță, notează MOLDPRES.
Expoziția reunește 24 de costume tradiționale realizate în ultimii doi ani de membrele comunității „Șezătoarea Basarabia”, prezentând o diversitate de modele inspirate din patrimoniul muzeal și din lăzile cu zestre ale bunicilor. Două cămăși bărbătești întregesc selecția expusă.
„O comunitate care de nouă ani de zile contribuie foarte mult la salvarea și promovarea costumului tradițional românesc. Toată comunitatea a fost implicată în proiectul de elaborare a dosarului comun Cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Ca urmare, acest dosar frumos a fost înscris în lista reprezentativă UNESCO Patrimoniu Cultural Imaterial, ceea ce ne face foarte mândri”, a declarat directorul muzeului, Petru Vicol.
Secretarul de stat, Ministerul Culturii, Vladimir Vornic a remarcat importanța evenimentului atât pentru instituția gazdă, cât și pentru comunitatea implicată.
„Este un eveniment important pentru Muzeul de Etnografie, dar și pentru comunitate, o comunitate importantă, numită Șezătoarea Basarabia. Expoziția pune în valoare costumul nostru național, în special cămașa cu altiță. Această comunitate contribuie mult la promovarea patrimoniului cultural național”, a menționat Vladimir Vornic.
Invitatul din România, Nelu Dumitrescu, a subliniat recuperarea identității românești.
„Mă bucur că frații de peste Prut au început să își recapete identitatea românească prin portul nostru, care pe timpuri nu a fost deloc promovat. Acum nu pot decât să salut aceste acțiuni și să mă bucur împreună cu această minunată comunitate”, a spus creatorul și salvator portului tradițional din România.
Etnografa Varvara Buzilă a menționat că întâlnirea a avut un caracter constructiv, subliniind impactul major al activității desfășurate de „Șezătoarea Basarabia” de-a lungul celor nouă ani.
„Această frumoasă întâlnire este una lucrativă. În cei nouă ani de activitate ai Șezătorii Basarabia, au fost un număr mare de cămăși salvate, cusute, îmbrăcate, ceea ce pentru noi, locuitorii de aici, este un proces fără precedent. O cămașă etalată la expoziție este de fapt un monument al rezistenței noastre în timp”.
Expoziția „Iscusință și rafinament” va putea fi vizitată până pe 31 mai 2025.
Comunitatea „Șezătoarea Basarabia” reunește femei pasionate de portul tradițional românesc, care au reușit, prin dedicare și cercetare, să readucă la viață cămăși cu altiță din toate zonele etnografice ale Republicii Moldova. Prin activitatea sa, grupul a contribuit activ la includerea acestui element în patrimoniul UNESCO, întărind legătura identitară dintre România și Republica Moldova.
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor