
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Aproximativ 200 de cărți, reviste, ziare, fotografii și cărți poștale care reflectă viața Chișinăului interbelic, dar și prima vizită a regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria la Chișinău în mai 1920, vor fi expuse în cadrul expoziției „Chișinăul interbelic în documente de epocă”, care va avea loc pe 27 martie 2025, notează MOLDPRES.
Expoziția este organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor din Moldova, în contextul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Expoziția este structurată în 12 compartimente, care surprind aspecte definitorii ale vieții din Chișinăul interbelic: activitățile edilitare, învățământul orășenesc, mass-media, evenimentele culturale și activitățile economice. Un compartiment special este dedicat vizitelor Familiei Regale la Chișinău, reflectate în presa vremii și în mărturii fotografice, iar un alt segment evocă prima Expoziție internațională din Basarabia (1925), la care a participat și Familia Regală.
La eveniment vor participa personalități din domeniul istoriei și culturii, printre care: Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Nicolae Enciu, dr. hab. în istorie, cercetător la Universitatea de Stat din Moldova, Alexandru Corduneanu, poet și publicist. Moderatorul evenimentului va fi Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 27 martie – 31 mai 2025.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”