
Clarinetistul Eugen Verbețchi ar fi împlinit 85 de ani
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Clarinetistul Eugen Verbecțhi, conferențiar universitar, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 4 octombrie 1936, în satul Mocra, raionul Râbniţa. După absolvirea școlii de șapte ani din satul natal, în anul 1951 a fost înmatriculat la studii la Colegiul de Muzică din Chișinău, în clasa profesorilor V. Povzun și N. Iordatii. Își continuă studiile la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” (1955–1961), în clasa primului său profesor V. Povzun, avându-i ca dascăli pe A. Abramovici, B. Kotlearov, L. Axionov (istoria muzicii), G. Borș (armonie și solfegiu), I. Miliutina (forme muzicale). Urmează studiile postuniversitare de pe lângă Conservatorul de Stat „N. A. Rimski-Korsakov” din Leningrad în clasa profesorilor V. Ghensler și V. Krasavin.
Fiind student al anului III, începe activitatea artistică în calitate de solist în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat (1957), unde, după doi ani, este numit maestru de concert al grupului de clarinet (1959). Activează ca lector prin cumul, clasa clarinet, Catedra instrumente de suflat și de percuție, la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” (1961-1965); lector superior la Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” (1966). Concomitent, continuă să activeze, prin cumul, în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, în calitate de maestru de concert al grupului de clarinete.
Potrivit ”Calendarului Național”, în anul 1969 este conferențiar universitar interimar al Catedrei instrumente de suflat și de percuție, șef al Catedrei instrumente aerofone și de percuție (1970), conferențiar universitar (1977), profesor universitar interimar la Catedra instrumente de suflat și de percuție (1982) a Institutului de Stat al Artelor „G. Musicescu”. Participă la Concursul Republican al tinerilor interpreți la instrumente de suflat, obţinând premiul de gradul II, Concursul Unional al Interpreților la instrumente de suflat, unde a devenit diplomant (1963).
A înregistrat numeroase creații în fondul de aur al IPNA „Teleradio-Moldova”. În anul 1976, la Studioul ”Telefilm-Chișinău” a fost realizat filmul documentar „Evghenii Verbeţchi”. De asemenea, muzicianul a înregistrat două discuri de vinil la Firma „Melodia”, în care au fost incluse creațiile lui K. Stamitz, A. Dimler, V. Rotaru și V. Poleacov. Susține turnee artistice în Cuba, Rusia, Armenia, Bulgaria, România, Tunisia etc. Pe lângă activitatea interpretativă și pedagogică, a dus o intensă activitate metodico-științifică, didactică, elaborând două culegeri de piese pentru instrumente de suflat. Printre multiplele transcripții și prelucrări sunt: „Păstorul de pe stâncă pentru două clarinete și pian” de F. Schubert, „Morișca pentru clarinet și pian” de D. Fedov, „Sonata pentru flaut și pian” de J. S. Bach (prelucrare pentru saxofon și pian) ș.a. Este autorul lucrărilor metodice: „Despre învățământul primar la clarinet”, „Rolul respirației în procesul interpretării la instrumente de suflat”, „Din istoria clarinetului”, „Cerințele înaintate abiturienților la instrumente de suflat”, prezentate la conferințele republicane, ședințele catedrei Conservatorului din Sankt Petersburg și Moscova, conferințele pedagogilor școlilor muzicale din Cuba și Bulgaria.
Este coautor a 10 studii de virtuozitate pe teme moldovenești pentru clarinet. La inițiativa sa, au fost organizate concursuri republicane ale tinerilor interpreți (1970, 1979, 1983). A fost președinte și membru al juriului la diverse concursuri republicane și internaționale. A educat circa 100 de discipoli care astăzi îi duc faima în întreaga lume. Elevii săi sunt numeroși laureați ai multor concursuri republicane și internaționale, artiști emeriți, doctori în studiul artelor. Printre maeștrii de concert ai clasei sale au fost N. Sunţova, N. Coreţcaia, E. Rogozenco, M. Moraru, S. Danilova, A. Criganuţa, L. Verbeţcaia.
Membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Eugen Verbețchi a fost distins cu titlul onorific Artist Emerit din Republica Moldova (1967), Medalia „Lucrător eminent al culturii” (1972), Medalia „Veteran al Muncii” (1983), Artist al Poporului (1991), Medalia „Meritul Civic” (1996), Ordinul „Gloria Muncii” (1997). A decedat la 22 mai 2007.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”