
Compozitorul Eugen Doga a lansat un volum autobiografic
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Un volum autobiografic intitulat ”Viața mea așa cum a fost să fie”, semnat de compozitorul Eugen Doga, a fost lansat ieri la o librărie din capitală, informează MOLDPRES.
Volumul cuprinde 400 de pagini și a apărut într-un tiraj de 2000 de exemplare, cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău și a unei societăți comerciale. În cuvântul său de salut, Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură a Primăriei capitalei l-a felicitat pe autor cu ocazia apariției acestei cărți și i-a dorit mult succes în activitate. ”Maestrul Doga este o adevărată enciclopedie pe care vă îndemn s-o citiți”, a mai spus Valentina Volontir.
Solicitat de agenție, Eugen Doga a afirmat că ideea de a scrie o carte i-a venit cu mulți ani în urmă. Mai întâi credea că va fi o carte de nuvele. Apoi s-a gândit să-și recapituleze biografia în ordine cronologică. Dar din ce a scris, spune compozitorul, au ieșit niște memorii tradiționale. În volum sunt pagini consacrate lui Grigore Vieru, Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo, Alexandru Samoilă ș.a.
”Sper că după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări, în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde. Sper foarte mult că în timpul acestei plimbări o să vă scoateți ochelarii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capteze informațiile care sunt produsul vieții mele imperfecte, dar foarte interesante și bogate în evenimente”, notează compozitorul în prefața cărții.
Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.
Compozitorul Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Serviciul Credincios" (România), cu ordinul "Za zaslughi pered otecestvom" și cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”