
Concursul de compoziție și muzicologie și-a desemnat câștigătorii
Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediție a Concursului de compoziție și muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), care s-a desfășurat în perioada 1 august - 29 septembrie, s-a încheiat ieri cu ceremonia de decernare a premiilor, la Centrul ArtCor, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a menționat că acest concurs are loc în fiecare an la două compartimente: Compoziție și Muzicologie. La ediția concursului din anul curent au fost prezentate 11 creații muzicale și 11 lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. La ambele compartimente, juriul, în frunte cu compozitorul Marian Stârcea, a audiat lucrările prezentate în formă de înregistrări și text în format electronic.
La rândul său, compozitorul Ghenadie Ciobanu, președintele de onoare al UCMM, a subliniat că acest concurs are un impact important asupra creației muzicale, deoarece lucrările premiate sunt înregistrate la radio și televiziune și sunt interpretate peste hotare.
La compartimentul muzicologie, categoria creații simfonice, premiul ”Vasile Zagorschi” a fost decernat compozitorului Marcel-Ionel Spinei pentru Simfonia concertantă nr.4 op. 40 pentru violă și orchestră, Premiul ”Valeriu Poleacov”- compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea ”Ție, doamne rogu-mă” și premiul ”Pavel Rivilis” - compozitorului Vladimir Ciolac pentru lucrarea ”Diptych-II”.
Totodată, la categoria Creații camerale, cu premiul ”Ștefan Neaga” a fost distins compozitorul Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea ”Umbrele dimineții”, iar cu premiul ”Gheorghe Neaga” - compozitorul Natalia Rojcovscaia – Tumaha pentru lucrarea ”Frühlingsgrüße”. Premiul ”Alexei Stârcea” nu a fost decernat. La categoria creații orale premiul ”Zlata Tcaci” a fost obținut de compozitorul Adrian Beldiman pentru lucrarea ”Tatăl nostru” și premiul ”Mihail Berezovschi” - de compozitorul Eugen Mamot pentru lucrarea ”Paparudă”. Compozitorul Oleg Negruța a luat premiul special pentru contribuția adusă la dezvoltarea genului de Concert pentru lucrarea Concert pentru violă și orchestra de cameră.
La compartimentul muzicologie, premiul ”Vladimir Axionov” a fost acordat - Margaritei Belîh, lui Victor Ghilaș, Elenei Mironenco și Elenei Sambriș, iar premiul ”Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” - Violinei Galaicu și Irinei Ciobanu-Suhomlin. Cu premiul special s-au ales Natalia Chiciuc, Victoria Melnic Ion Gagim, Victoria Tcacenco, Diana Bunea, Svetlana Badrajan și Nicolae Slabari. Astfel, la compartimentul compoziție au fost oferite opt premii, la compartimentul muzicologie - 10 premii, inclusiv și cinci premii speciale, oferite în urma deciziei juriului.
Concursul de compoziție și muzicologie a fost inițiat în 1995 de către compozitorul Ghenadie Ciobanu. Ediția din anul curent a fost organizată în parteneriat cu Direcția cultură a Municipiului Chișinău.
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî