
Concursul de compoziție și muzicologie și-a desemnat câștigătorii
Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediție a Concursului de compoziție și muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), care s-a desfășurat în perioada 1 august - 29 septembrie, s-a încheiat ieri cu ceremonia de decernare a premiilor, la Centrul ArtCor, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a menționat că acest concurs are loc în fiecare an la două compartimente: Compoziție și Muzicologie. La ediția concursului din anul curent au fost prezentate 11 creații muzicale și 11 lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. La ambele compartimente, juriul, în frunte cu compozitorul Marian Stârcea, a audiat lucrările prezentate în formă de înregistrări și text în format electronic.
La rândul său, compozitorul Ghenadie Ciobanu, președintele de onoare al UCMM, a subliniat că acest concurs are un impact important asupra creației muzicale, deoarece lucrările premiate sunt înregistrate la radio și televiziune și sunt interpretate peste hotare.
La compartimentul muzicologie, categoria creații simfonice, premiul ”Vasile Zagorschi” a fost decernat compozitorului Marcel-Ionel Spinei pentru Simfonia concertantă nr.4 op. 40 pentru violă și orchestră, Premiul ”Valeriu Poleacov”- compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea ”Ție, doamne rogu-mă” și premiul ”Pavel Rivilis” - compozitorului Vladimir Ciolac pentru lucrarea ”Diptych-II”.
Totodată, la categoria Creații camerale, cu premiul ”Ștefan Neaga” a fost distins compozitorul Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea ”Umbrele dimineții”, iar cu premiul ”Gheorghe Neaga” - compozitorul Natalia Rojcovscaia – Tumaha pentru lucrarea ”Frühlingsgrüße”. Premiul ”Alexei Stârcea” nu a fost decernat. La categoria creații orale premiul ”Zlata Tcaci” a fost obținut de compozitorul Adrian Beldiman pentru lucrarea ”Tatăl nostru” și premiul ”Mihail Berezovschi” - de compozitorul Eugen Mamot pentru lucrarea ”Paparudă”. Compozitorul Oleg Negruța a luat premiul special pentru contribuția adusă la dezvoltarea genului de Concert pentru lucrarea Concert pentru violă și orchestra de cameră.
La compartimentul muzicologie, premiul ”Vladimir Axionov” a fost acordat - Margaritei Belîh, lui Victor Ghilaș, Elenei Mironenco și Elenei Sambriș, iar premiul ”Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” - Violinei Galaicu și Irinei Ciobanu-Suhomlin. Cu premiul special s-au ales Natalia Chiciuc, Victoria Melnic Ion Gagim, Victoria Tcacenco, Diana Bunea, Svetlana Badrajan și Nicolae Slabari. Astfel, la compartimentul compoziție au fost oferite opt premii, la compartimentul muzicologie - 10 premii, inclusiv și cinci premii speciale, oferite în urma deciziei juriului.
Concursul de compoziție și muzicologie a fost inițiat în 1995 de către compozitorul Ghenadie Ciobanu. Ediția din anul curent a fost organizată în parteneriat cu Direcția cultură a Municipiului Chișinău.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”