
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția „Cărările Luminii” semnată de artistul plastic Silviu Oravitzan. Evenimentul aduce în atenția publicului o selecție de lucrări care pot fi admirate până pe 11 mai 2025, relatează MOLDPRES.
Expoziția propune vizitatorilor o incursiune în arta profund simbolică a maestrului Oravitzan, ale cărui creații explorează relația dintre tradiția bizantină și expresia artistică contemporană, având în centru simbolul luminii.
„Sunt extrem de impresionat de abordarea maestrului Oravitzan. Pentru mine el este pictorul crucii, iar crucea este un simbol important pentru noi, este lumina și esența vieții. Eu văd în aceste picturi haine bisericești, care reflectă minuni și păstrează taina spovedaniei, taina împărtășaniei”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Oficialul a remarcat și faptul că expoziția vine să confirme intensificarea vieții culturale din Republica Moldova.
„Viața culturală în Republica Moldova este de o înaltă intensitate, pentru că în țara noastră vin mari artiști, iar Chișinăul devine acea vitrină pe care putem să etalăm rezultatele artiștilor. Această expoziție demonstrează pașii concreți în direcția Uniunii Europene”, a adăugat el.
Despre importanța aducerii acestei expoziții în Republica Moldova a vorbit și directorul Institutului Cultural Român, Monica Babuc.
„Institutul Cultural Român și-a dorit foarte mult această expoziție. Am depus foarte mult efort ca aceste lucrări, care au fost expuse la Iași, să ajungă și la noi. Silviu Oravitzan este unul dintre cei mai buni artiști plastici din tot spațiul românesc, cu o valoare unicală, care știe să pătrundă cu gândirea și maniera sa interpretativă, care știe să ne aducă valorile creștine, pe care practic noi le cunoaștem, dar când vedem pictura lui înțelegem că cunoaștem puțin și ne poate învăța foarte multe”, a menționat Monica Babuc.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a remarcat simbolistica profundă a lucrărilor expuse.
„Fiecare lucrare reprezintă la prima vedere crucea și bineînțeles lumina. De fapt, maestrul Oravitzan a încercat să vorbească prin aceste lucrări despre punct. Punctul este centru, iar în centru el devine lumina”, a declarat Constantin-Emil Ursu.
Profesor Radu Preda a completat perspectiva spirituală asupra lucrărilor artistului.
„Această expoziție ne vorbește despre universalitatea evangheliei. Lucrările sale vorbesc despre nostalgia paradisului. În lucrările lui Oravitzan este o lumină fundamentală, iar asta este partea lui de terapie, într-o lume depresivă. În lucrările sale se poate vedea o explozie de nădejde”, a specificat Radu Preda.
Silviu Oravitzan s-a născut pe 4 octombrie 1941, în localitatea Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Artistul are un portofoliu impresionant, cu zeci de expoziții internaționale, organizate la New York, Paris, Viena, Marsilia, dar și în importante muzee din România: Muzeul Țăranului Român, Muzeul de Artă din Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava și altele. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, SUA și alte țări.
GALERIE FOTO // Vernisarea expoziției personale de acuarelă ,,Ion Moraru''
Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Greva Gospodinelor” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Cozub
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute