
La Chişinău a fost lansat Calendarul Naţional 2025, consacrat Anului Eminescu
Suita de evenimente prilejuite de marcarea Anului Mihai Eminescu a fost completată astăzi de lansarea Calendarului Național 2025, sub egida Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Ediţia din acest an are un caracter enciclopedic, incluzând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din ţara noastră, din întreg spațiul românesc, precum și din cultura și civilizația universală, transmite MOLDPRES.
Potrivit Elenei Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale și membră a colegiului de redacție a „Calendarului Național”, lucrarea din 2025 are o conotaţie specială, fiind încadrată în marele eveniment jubiliar al lui Mihai Eminescu.„Lucrarea este consacrată Anului Mihai Eminescu, designul coperților și interiorul lucrării reflectă evenimentul dat. Articolele incluse sunt însoțite de o bibliografie selectivă, iar criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric”, a relevat şefa BNRM.
Conform directorului Bibliotecii Naționale, această publicație culturală de referință este solicitată de către principalele instituții din stat, misiunile diplomatice din Republica Moldova și peste hotare, mass-media, instituții de cultură și educaționale, cercetători, scriitori ş.a.
În cele 544 de pagini, lucrarea cuprinde informații despre 660 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre circa 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători ce vor fi marcate în anul 2025.Printre personalitățile marcante din domeniile științei, culturii și artei din țară documentate se regăsesc filologul și poetul Nicolae Mătcaș; etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru; dirijorul Ștefan Canfil; juristul Alexei Barbăneagră; naistul Vasile Iovu; președintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Tighineanu; interpreta de muzică populară Maria Iliuț; publicistul și dramaturgul Val Butnaru; poeta Claudia Partole; istoricul Gheorghe Negru; etnologa Varvara Buzilă; specialistele în biblioteconomie Maria Ciocanu, Liubovi Karnaeva, Elena Harconiță, Tatiana Ischimji, Vera Osoianu, Ludmila Corghenci, Nelly Țurcanu.
Totodată, în calendar au fost incluse și date despre cucerirea de către Ștefan cel Mare și Sfânt a Cetății Chilia (560 de ani); Bătălia de la Lipnic (555 de ani); Bătălia de la Podul Înalt (550 de ani); înființarea organizației „Arcașii lui Ștefan” (80 de ani); încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial (80 de ani); declanșarea Grevei generale a studenților, liceenilor și profesorilor la Chișinău (30 de ani) etc.
„Este important nu atât volumul, cât calitatea, pentru că la bază stau materiale ştiinţifice, care vor servi drept suport pentru multe studii savante. O să ne întâlnim pe parcursul anului la evenimente, reflectate în acest calendar, care este o oglindă a identităţii noastre naţionale şi culturale. Trăim vremuri tulburi, dar ghidaţi de marele Eminescu şi cultura noastră, vom reuşi”, a relevat la eveniment președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu.
La rândul său, scriitorul şi cercetătorul Nicolae Schiţco a estimat că acest calendar este o carte de vizită a culturii naţionale. „Nu doar ediţia anului 2025 este o lucrare de mare intensitate. Documentarea în formula clasică caracteristică Calendarului Naţional reprezintă calitatea informării. Or, cultura şi educaţia sunt esenţiale în dezvoltarea neamului”, a menţionat Nicolae Schiţco
Autoarele lucrării sunt Elena Barbos – Balinschi, Maria Ciobanu, Elena Harconiță și Ana Struță. Coordonatoarea ediției este Veronica Borș.
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor