
O carte de scriitoarea Victoria Fonari a fost lansată la Biblioteca Națională
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea de fotopoeme ”Olimp & Hades”, apărută recent la o editură din Onești, România, și semnată de scriitoarea Victoria Fonari, doctor conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Fonari a menționat că în volum sunt incluse poezii însoțite de fotografii care valorifică o hartă a călătoriilor ei în Franța, Spania, Estonia, Germania, Italia, Ucraina și Azerbaidjan. Concomitent este valorificat și Chișinăul – oraș în care ea nu uită să revină cu noi impresii pentru a-l descoperi de fiecare dată altfel.
La rândul său, Galina Anițoi, doctor în filologie, a afirmat că în aceste timpuri de restriște, avem nevoie de cultură ca de aer. ”Cartea Victoriei Fonari ne-a oferit prilejul de a ne întruni, deși în număr restrâns, în cadrului unui eveniment de cultură literară, și nu numai. Fiind un volum de fotopoeme, ”Olimp & Hades” constituie locul de întâlnire al artelor: literară și fotografică. Imaginea poetică intensifică mesajul și emoția transmise de fotografie, iar fotografia, la rândul ei, ilustrează sugestiv stările și trăirile poetei”, a subliniat Galina Anițoi.
Victoria Fonari s-a născut la 8 martie 1975 în orașul Chișinău. În 1996, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, specialitatea: limba și literatura română și limba latină, prima promoție în R. Moldova cu această specializare. La 2 octombrie 2001 a susținut teza de doctor în filologie cu tema „Intelectual și sentimental în creația lui Aureliu Busuioc”. Din 2001 până în prezent activează la Universitatea de Stat din Moldova. În 2007 devine conferențiar universitar. În calitate de cercetător, a semnat peste 110 de articole științifice, inclusiv patru monografii.
A editat cărțile de critică literară ”Factorii intelectual şi sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003), ”Hermeneutica literară” (2007), ”Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (2013) și ”Literatura comparată” (2018), precum și volumele de versuri ”Zbor în antiteză” (2000), ”Sarea pasiunii” (2005), ”Aleile de corali” (2012), ”Umbra fulgului” (2013), ”La marginea absolutului. Au bord de l’absolu” (ediție bilingvă, româno-franceză, 2016), ”Fericirea din clepsidră” (2018), ”Atingeri de aripi” (2018) și ”Olimp & Hades” (2020). De asemenea, a editat cărți pentru copii. A fost distinsă cu premii literare din R. Moldova, România și Italia.
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Corul „Madrigal” vine la Chișinău cu un spectacol extraordinar „Săptămâna Patimilor”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează Concursul „Bătălia cărților”
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital
Republica Moldova consolidează relațiile cu Forumul Internațional de Transport
196 cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută
Termenul-limită pentru asigurarea acceptării plăților fără numerar de către unii agenți economici este 1 iulie 2025
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO