
O carte de scriitoarea Victoria Fonari a fost lansată la Biblioteca Națională
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea de fotopoeme ”Olimp & Hades”, apărută recent la o editură din Onești, România, și semnată de scriitoarea Victoria Fonari, doctor conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Fonari a menționat că în volum sunt incluse poezii însoțite de fotografii care valorifică o hartă a călătoriilor ei în Franța, Spania, Estonia, Germania, Italia, Ucraina și Azerbaidjan. Concomitent este valorificat și Chișinăul – oraș în care ea nu uită să revină cu noi impresii pentru a-l descoperi de fiecare dată altfel.
La rândul său, Galina Anițoi, doctor în filologie, a afirmat că în aceste timpuri de restriște, avem nevoie de cultură ca de aer. ”Cartea Victoriei Fonari ne-a oferit prilejul de a ne întruni, deși în număr restrâns, în cadrului unui eveniment de cultură literară, și nu numai. Fiind un volum de fotopoeme, ”Olimp & Hades” constituie locul de întâlnire al artelor: literară și fotografică. Imaginea poetică intensifică mesajul și emoția transmise de fotografie, iar fotografia, la rândul ei, ilustrează sugestiv stările și trăirile poetei”, a subliniat Galina Anițoi.
Victoria Fonari s-a născut la 8 martie 1975 în orașul Chișinău. În 1996, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, specialitatea: limba și literatura română și limba latină, prima promoție în R. Moldova cu această specializare. La 2 octombrie 2001 a susținut teza de doctor în filologie cu tema „Intelectual și sentimental în creația lui Aureliu Busuioc”. Din 2001 până în prezent activează la Universitatea de Stat din Moldova. În 2007 devine conferențiar universitar. În calitate de cercetător, a semnat peste 110 de articole științifice, inclusiv patru monografii.
A editat cărțile de critică literară ”Factorii intelectual şi sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003), ”Hermeneutica literară” (2007), ”Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (2013) și ”Literatura comparată” (2018), precum și volumele de versuri ”Zbor în antiteză” (2000), ”Sarea pasiunii” (2005), ”Aleile de corali” (2012), ”Umbra fulgului” (2013), ”La marginea absolutului. Au bord de l’absolu” (ediție bilingvă, româno-franceză, 2016), ”Fericirea din clepsidră” (2018), ”Atingeri de aripi” (2018) și ”Olimp & Hades” (2020). De asemenea, a editat cărți pentru copii. A fost distinsă cu premii literare din R. Moldova, România și Italia.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial