
O conferință științifică dedicată Zilei Limbii Române a avut loc la o bibliotecă din capitală
Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din Chișinău a avut loc astăzi o conferință științifică cu genericul „Lumina limbii române”, dedicată Zilei Limbii Române, informează MOLDPRES.
În discursul său intitulat ”Aripile limbii române în Renașterea Națională reflectată în poezie” conferențiarul universitar, poetul și criticul literar Victoria Fonari a valorificat importanța scriitorilor în schimbările ce au avut loc în 1989: accentuarea originii latine a limbii; trecerea de la grafie chirilică la cea latină; oferirea statutului oficial și pledarea pentru o limbă literară românească în toate sferele. Ea a analizat versurile lui Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari.
”Sacrul, frumosul, eternul – toate apar la Grigore Vieru în veșmintele rugăciunii, devine timpul și spațiul în care omul are acces la creație prin creație. Această smerenie, pioșenie constituie și putere. În cazul dat în conceptul din perspectiva orfică se includ valorile creștine: credință (în forța cuvântului), speranță (de a dăinui în neam), dragoste (în unitate). Acestea se reflectă cu o forță combativă în vocația orfică la Nicolae Dabija. O autozidire, o dăruire de destăinuire, de sacrificiu - sunt trăsături care se relevă în mai multe versuri. Pe undele spiritualului, dar și cu asumările de a renaște spiritul dragostei pentru neam constituie creația Leonidei Lari într-un dialog fratern, scindat între două lumi”, a specificat Victoria Fonari.
În cadrul evenimentului, profesorul universitar Irina Condrea a prezentat o prelegere despre normă și uz în comunicarea actuală. Alexandru Bantoș, editor şi publicist, redactor-şef al revistei „Limba Română”, directorul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” a vorbit despre Eugeniu Coșeriu în paginile revistei „Limba Română”, criticul și istoricul literar - Ana Bantoș despre orizontul lingvistic coșerian: interdisciplinaritate și actualitate și istoricul literar și muzeograful Vasile Malanețchi - despre Valentin Mândâcanu și contribuția sa la salvgardarea limbii române în Basarabia.
Tot în această zi, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a avut loc spectacolul muzical „Independență, limba română, demnitate națională”, eveniment cultural consacrat celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova. În cadrul spectacolului au fost audiate piese muzicale cu tematica sărbătorii, interpretate de elevi ai liceelor din municipiul Chișinău, coordonați de profesoara de canto Adriana Spunei, interpretă de operă și muzică ușoară.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice