
Poetul Titus Știrbu a fost omagiat la 80 de ani de la naștere
Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avuta loc evenimentul festiv dedicat aniversării a 80 de ani de la nașterea scriitorului Titus Știrbu, informează MOLDPPRES.
La manifestare, alături de poetul omagiat, au participat mai mulți colegi de breaslă: Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, Val Butnaru, Vladimir Beșleagă, Ion Găină, Dumitru Apetri, Valeriu Matei, Todur Zanet, Eugenia Bulat, Victor Vasilache, Mihaela Perciun și alții. În cadrul întâlnirii, Teo Chiriac i-a conferit lui Titus Știrbu „Diploma de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naștere și pentru contribuție deosebită la crearea și promovarea literaturii pentru copii din Republica Moldova”.
Solicitat astăzi de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a menționat că Titus Știrbu este un poet octogenar cu suflet de copil. ”Activează în domeniul literaturii timp de jumătate de secol, perioadă în care a editat peste 70 de titluri de carte, poezia lui Titus Știrbu este simplă, ingenioasă, ironică, uneori chiar sarcastică, fapt care a făcut să aibă mare priză la publicul cititor”, a subliniat Teo Chiriac.
În context, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că Titus Știrbu este un poet cu cititori. ”El contează mult pe segmentul cititorilor de vârstă preșcolară și școlară, care este cel mai activ. Acest spirit ludic prezent în creația lui pentru copii s-a extins și asupra genurilor pe care le cultivă: parodia, epigrama, memoriile lui. Este un adept al expresiei simple și trăite în poezia lui. Nota biografică este dominantă în creația sa”, a mai spus Arcadie Suceveanu.
Titus Ştirbu s-a născut la 3 iulie 1942 în satul Cenușa, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filologie (1959-1964). Ulterior, lucrează ca redactor la Televiziunea Naţională (1966-1976), șef de secție la Societatea Republicană „Prietenii cărții” (1978-1984), referent, consultant, apoi secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1984-1991), consilier al directorului general al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie și Comerțul cu Cărți (1992-1994), secretar al Consiliului Centrului Național de Cinematografie (1994-1999), specialist principal la Departamentul Relații Interetnice și Funcționare a Limbilor (1999-2001). În perioada 2002-2008 a fost redactor în Serviciul editorial al Editurii „Universul”. Din 2008 și până 2021 a activat la Uniunea Scriitorilor din Moldova.
În 1973 a debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii ”Satelitul”, urmată de volumele ”Lădița cu cireșe”, ”Lenea-i cucoană prinsă-n capcană”, ”Casă din cuvinte”, ”Omul casă-și construiește”, ”Târgul din poiană”, ”Vai, ce litere ghidușe” ș.a. A tradus din literatura pentru copii, precum și din folclorul popoarelor lumii. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Maestru al Literaturii” și în 2015 cu ordinul ”Gloria Muncii”. Este deținător al mai multor premii literare.
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
GALERIE FOTO // Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național