
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, în regia lui Irakli Gogia, va avea loc pe 19 martie, pe scena Teatrului Național „Satiricus”. „Pescărușul” abordează teme precum iubirea, gelozia, dorința de recunoaștere, frustrarea artistică și dorința de a găsi sens în viață, fiind o reflecție asupra celor mai profunde contradicții ale existenței umane, notează MOLDPRES.
Într-o scrisoare din octombrie 1895, Cehov menționa despre „Pescărușul” că este o comedie cu patru acte, în care predomină conversațiile despre literatură, puțină acțiune și multă iubire.
„Scriu o piesă pe care probabil nu o voi termina până la sfârșitul lui noiembrie. O scriu nu fără plăcere, deși mă tem de convențiile scenei. E o comedie, există trei roluri pentru femei, șase pentru bărbați, patru acte, peisaje (priveliștea unui lac), o mulțime de conversații despre literatură, puțină acțiune, multă iubire”.
Regizat de Irakli Gogia din Georgia, spectacolul adună o distribuție remarcabilă, cu Ludmila Gheorghită în rolul Irinei Arkadina, Daniel Ciobanu ca Konstantin Treplev și Ion Grosu în rolul Piotr Sorin. De asemenea, Nadejda Crîlova joacă rolul Ninăi Zarecinaia, iar Alexandru Crîlov pe cel al Iliei Șamraev. Alături de aceștia, Irina Rusu, Alexandrina Grecu, Constantin Haret, Viorel Cornescu, Roman Malai, Damian Donos și Natalia Lupăcescu completează distribuția. Această producție promite o experiență teatrală deosebită, cu o echipă talentată și o regie inspirată.
Acțiunea se desfășoară într-o vilă de vară, unde trăiesc mai multe personaje din cercuri literare și teatrale. Povestea se concentrează pe Konstantin Treplev, un tânăr dramaturg care încearcă să-și facă un loc în lumea teatrului, și pe iubirea sa neîmpărtășită față de Nina, o tânără actriță. Piesa explorează și relațiile dintre mama lui Konstantin, Arkadina (o actriță celebră), și iubitul ei, Boris Trigorin, un scriitor de succes, dar și relațiile mai complicate ale altor personaje din jurul lor.
„Pescărușul” este o piesă de teatru scrisă de Anton Cehov, considerată una dintre cele mai importante lucrări ale sale. Premiera a avut loc în 1896. Piesa este o comedie dramatică ce explorează relațiile interumane complexe, conflictele dintre idealuri și realitate, și fragilitatea visurilor.
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova