
Primăvara începe cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Cea de-a 59-a ediție va aduce numeroase concerte în localitățile din R. Moldova
Cea de-a 59-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” vine în acest an cu un program vast, aducând în atenția publicului spectacole, concerte, expoziții și întâlniri cu artiști renumiți, notează MOLDPRES.
Organizat de Ministerul Culturii, festivalul se va deschide pe 1 martie cu un concert extraordinar la Palatul Național, întitulat simbolic - „Primăvara, hai acasă”. Vor evolua Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea, Artist al Poporului. Afișul include nume răsunătoare ale muzicii populare și celei de estradă: Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Liviu Știrbu, precum și alți artiști îndrăgiți de public.
În cadrul festivalului vor avea loc 72 de evenimente culturale desfășurate la Chișinău și în alte 48 de localități din Republica Moldova. Tradiția „Mărțișorului” nu se limitează doar la capitală, ci se extinde în întreaga țară și chiar peste hotare, prin inițiativa „Mărțișorul în toată lumea”, ce promovează simbolul primăverii și al renașterii culturale, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Martie va fi o lună intensă și plină de evenimente culturale. Deja se conturează ca o tradiție, fiind al doilea an în care „Mărțișorul” nu se desfășoară doar în capitală, ci în întreaga țară. În același timp, ne dorim ca fenomenul „Mărțișorului” să fie prezent în toată lumea, deocamdată, lumea pentru noi rămâne Europa”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Evenimentele din cadrul Festivalului „Mărțișor” vor avea loc în diverse locații importante din Chișinău, inclusiv la Palatul Național, Sala cu Orgă și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Aceste instituții de cultură vor găzdui numeroase concerte și producții artistice, aducând laolaltă artiști de renume din țară și din străinătate.
„Ne dorim o culminație a Festivalului „Mărțișor” cu o producție grandioasă. Toate producțiile „Moldova Concert” de la Palatul Național sunt susținute de Ministerul Culturii. Așadar, procurați bilete, creați amintiri”, a declarat Andrei Locoman, directorul general al OCI „Moldova-Concert”.
„La „Sala cu Orgă” am pregătit un program deosebit, care reflectă atât patrimoniul nostru muzical, cât și deschiderea către patrimoniul cultural internațional”, a spus Larisa Zubco, directorul Sălii cu Orgă.
„Filarmonica Națională a dat naștere acestui festival. Orchestra Filarmonicii nu are acum o casă, și din acest punct de vedere vom avea evenimente în țară și chiar în străinătate. Desigur, vom organiza și la staționar câteva concerte”, a spus directorul general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.
Festivalul „Mărțișor” 2025 promite o lună martie plină de evenimente, reunind artiștii consacrați și iubitorii de cultură într-o adevărată celebrare a primăverii prin artă. Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
GALERIE FOTO // Programul Festivalului „Mărțișor-2025”, ediția a 59-a
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Sergiu Musteață preia funcția de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO
Agenda teatrală pentru primului weekend din aprilie
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”
Republica Moldova aderă la două noi programe europene
Vârstnici din cinci raioane au fost păgubiți cu circa 7 milioane de lei. Cinci suspecți au fost reținuți
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Cimișlia este un exemplu cum dezvoltarea locală devine realitate prin viziune, muncă și colaborare”
Premierul Dorin Recean: „Suntem aproape de oameni. Oferim un ajutor de Paște tuturor familiilor care au copii mici și celor care au la întreținere persoane cu dizabilități”
Președinta Maia Sandu va participa la Congresul Partidului Popular European din Spania
Șeful unui adăpost pentru animale din Bălți a fost reținut de CNA pentru prejudicierea bugetului municipal