
Primăvara începe cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Cea de-a 59-a ediție va aduce numeroase concerte în localitățile din R. Moldova
Cea de-a 59-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” vine în acest an cu un program vast, aducând în atenția publicului spectacole, concerte, expoziții și întâlniri cu artiști renumiți, notează MOLDPRES.
Organizat de Ministerul Culturii, festivalul se va deschide pe 1 martie cu un concert extraordinar la Palatul Național, întitulat simbolic - „Primăvara, hai acasă”. Vor evolua Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea, Artist al Poporului. Afișul include nume răsunătoare ale muzicii populare și celei de estradă: Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Liviu Știrbu, precum și alți artiști îndrăgiți de public.
În cadrul festivalului vor avea loc 72 de evenimente culturale desfășurate la Chișinău și în alte 48 de localități din Republica Moldova. Tradiția „Mărțișorului” nu se limitează doar la capitală, ci se extinde în întreaga țară și chiar peste hotare, prin inițiativa „Mărțișorul în toată lumea”, ce promovează simbolul primăverii și al renașterii culturale, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Martie va fi o lună intensă și plină de evenimente culturale. Deja se conturează ca o tradiție, fiind al doilea an în care „Mărțișorul” nu se desfășoară doar în capitală, ci în întreaga țară. În același timp, ne dorim ca fenomenul „Mărțișorului” să fie prezent în toată lumea, deocamdată, lumea pentru noi rămâne Europa”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Evenimentele din cadrul Festivalului „Mărțișor” vor avea loc în diverse locații importante din Chișinău, inclusiv la Palatul Național, Sala cu Orgă și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Aceste instituții de cultură vor găzdui numeroase concerte și producții artistice, aducând laolaltă artiști de renume din țară și din străinătate.
„Ne dorim o culminație a Festivalului „Mărțișor” cu o producție grandioasă. Toate producțiile „Moldova Concert” de la Palatul Național sunt susținute de Ministerul Culturii. Așadar, procurați bilete, creați amintiri”, a declarat Andrei Locoman, directorul general al OCI „Moldova-Concert”.
„La „Sala cu Orgă” am pregătit un program deosebit, care reflectă atât patrimoniul nostru muzical, cât și deschiderea către patrimoniul cultural internațional”, a spus Larisa Zubco, directorul Sălii cu Orgă.
„Filarmonica Națională a dat naștere acestui festival. Orchestra Filarmonicii nu are acum o casă, și din acest punct de vedere vom avea evenimente în țară și chiar în străinătate. Desigur, vom organiza și la staționar câteva concerte”, a spus directorul general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.
Festivalul „Mărțișor” 2025 promite o lună martie plină de evenimente, reunind artiștii consacrați și iubitorii de cultură într-o adevărată celebrare a primăverii prin artă. Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
GALERIE FOTO // Programul Festivalului „Mărțișor-2025”, ediția a 59-a
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
Muzeul de Arheologie și Antropologie de la Orheiul Vechi s-a redeschis pentru vizitatori. O istorie vie, spusă prin obiecte, povești și știință
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat