
Primăvara începe cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Cea de-a 59-a ediție va aduce numeroase concerte în localitățile din R. Moldova
Cea de-a 59-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” vine în acest an cu un program vast, aducând în atenția publicului spectacole, concerte, expoziții și întâlniri cu artiști renumiți, notează MOLDPRES.
Organizat de Ministerul Culturii, festivalul se va deschide pe 1 martie cu un concert extraordinar la Palatul Național, întitulat simbolic - „Primăvara, hai acasă”. Vor evolua Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea, Artist al Poporului. Afișul include nume răsunătoare ale muzicii populare și celei de estradă: Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Liviu Știrbu, precum și alți artiști îndrăgiți de public.
În cadrul festivalului vor avea loc 72 de evenimente culturale desfășurate la Chișinău și în alte 48 de localități din Republica Moldova. Tradiția „Mărțișorului” nu se limitează doar la capitală, ci se extinde în întreaga țară și chiar peste hotare, prin inițiativa „Mărțișorul în toată lumea”, ce promovează simbolul primăverii și al renașterii culturale, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Martie va fi o lună intensă și plină de evenimente culturale. Deja se conturează ca o tradiție, fiind al doilea an în care „Mărțișorul” nu se desfășoară doar în capitală, ci în întreaga țară. În același timp, ne dorim ca fenomenul „Mărțișorului” să fie prezent în toată lumea, deocamdată, lumea pentru noi rămâne Europa”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Evenimentele din cadrul Festivalului „Mărțișor” vor avea loc în diverse locații importante din Chișinău, inclusiv la Palatul Național, Sala cu Orgă și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Aceste instituții de cultură vor găzdui numeroase concerte și producții artistice, aducând laolaltă artiști de renume din țară și din străinătate.
„Ne dorim o culminație a Festivalului „Mărțișor” cu o producție grandioasă. Toate producțiile „Moldova Concert” de la Palatul Național sunt susținute de Ministerul Culturii. Așadar, procurați bilete, creați amintiri”, a declarat Andrei Locoman, directorul general al OCI „Moldova-Concert”.
„La „Sala cu Orgă” am pregătit un program deosebit, care reflectă atât patrimoniul nostru muzical, cât și deschiderea către patrimoniul cultural internațional”, a spus Larisa Zubco, directorul Sălii cu Orgă.
„Filarmonica Națională a dat naștere acestui festival. Orchestra Filarmonicii nu are acum o casă, și din acest punct de vedere vom avea evenimente în țară și chiar în străinătate. Desigur, vom organiza și la staționar câteva concerte”, a spus directorul general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.
Festivalul „Mărțișor” 2025 promite o lună martie plină de evenimente, reunind artiștii consacrați și iubitorii de cultură într-o adevărată celebrare a primăverii prin artă. Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
GALERIE FOTO // Programul Festivalului „Mărțișor-2025”, ediția a 59-a
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova