
Scriitorul Anatol Moraru: ”Lucrez la o carte de proză scurtă”
Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Criticul literar și prozatorul Anatol Moraru, directorul Colegiului Pedagogic ”Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat ”Alecu Russo”din Bălți, lucrează la o carte de nuvele, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Anatol Moraru a menționat că a și publicat deja două nuvele: “Electricianul Andrușa” în revista “Quadrat” și “Cum am devenit comsomolist” în “Revista literară”. De asemenea, el a pregătit o postfață la romanul “de sertar” al lui Nicolae Esinencu “Evreii”, scris în 1974, care urmează să apară în curând.
”Am avut ore cu studenții de la Litere și cu elevii de la Colegiul Pedagogic “Ion Creangă”, unde am onoarea să fiu și director. Apoi, când a venit Covidul peste noi, m-am autoizolat, ieșind foarte rar din apartament, doar pentru expediții la alimentară sau pentru exerciții agricole, echipat corespunzător, firește. Am avut și deloc ușoara experiență a orelor online, operații pentru care n-a fost pregătit întreg sistemul de învățământ de la noi, s-o recunoaștem. Până la urmă, având susținerea bunei echipe de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în frunte cu ministrul Igor Șarov, ne-am descurcat”, a precizat scriitorul.
”Dacă mă întrebați ce-i cu Covidul ăsta, nu știu ce să vă răspund. Uitându-mă la fotografia mea în oglindă, cred, că viața după pandemie ar trebui să se schimbe esențial. Să ne oprim din goana asta după consumism și să revedem sistemul de valori. Adică la ce bun rujul, oja și bărbieritul, dacă tot purtăm mască și mănuși? Poate va trece în arhivă și obiceiul ăsta frumos al basarabenilor de a face mega nunți, care-i ruinează. Cred vor răsufla mai ușor și cei cu mortul, vor trebui doar vreo 15 pomeni. Încolo, putem, datorită Covidului, să descoperim că în viața asta contează 5-6 lucruri. Nu dau lista, că toți au rațiune, conștiință și suflet”, a mai spus cunoscutul critic literar și prozator.
Anatol Moraru s-a născut la 18 septembrie 1958, în satul Scumpia, raionul Fălești. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo“ din Bălți (1984), studii de doctorat la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei (1986-1989). Titular al Catedrei de literatură română și universală a Universității de Stat “Alecu Russo“ din Bălți (din 1989), redactor-asociat al revistei ”Semn” (din 1995), redactor-șef al publicației periodice independente ”Accent provincial” (2000 -2004), redactor-șef al revistei ”Confluențe bibliologice” (2005-2012), editor al portalului de știri ”Nordnews” (2018 - prezent). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 2004), membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2012).
A publicat volumul de nuvele ”Nou tratat de igienă” (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru debut (2003), Premiul Fundației Culturale Române pentru debut (2003), Premiul Salonului Internațional de Carte din Chișinău (2003), romanul ”Turnătorul de medalii” (2008), volumul de povestiri ”Nu mă tentează” 2011 (Premiul Salonului Internațional de Carte din Chișinău pentru proza scurtă (2012), volumul de proză scurtă ”Confidența unui loser” 2013 (Premiul Salonului internațional de Carte din Chișinău pentru proza scurtă (2014), antologia de proză scurtă ”Toți sunt unu” (2013), volumul de proză scurtă ”Punct de vedere” 2017 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru proza scurtă (2018), volumul de studii, articole, cronici ”Scurtmetraj fără final” 2019, care a luat premiul special al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
În 2010 i-a apărut cartea didactică ”Ion Druță. Opera epică și dramatică”, iar în 2014, iese de sub tipar o altă mini monografie: ”Dumitru Matcovschi: opera lirică, epică și dramatică”. Prezent în volume colective și antologii din țară și din străinătate. Proze traduse în franceză, cehă, engleză și azeră. A efectuat stagii în Marea Britanie, România, Rusia, SUA și Ungaria.
sursă foto: www.flickr.com
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”