
Sculptorul Ioan Grecu: ”Munca în atelier îmi creează o stare de spirit”
Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ioan Grecu a realizat în ultimul timp mai multe lucrări de sculptură. El afirmă că munca în atelier, mai cu seamă în aceste vremuri complicate, îi creează o stare de spirit, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ioan Grecu a menționat că una dintre aceste lucrări se numește ”Masca bunătății noastre”. ”De fapt, aceasta este masca lui Alexandru cel Bun. În 2004, pe Aleea Domnitorilor de la Ministerul Apărării, am realizat bustul lui Alexandru cel Bun. De pe acel bust am scos matrița, un negativ și am făcut o nouă lucrare de sculptură. Masca e pusă pe niște picioroange. Am pornit de la faptul că despre noi, moldovenii, adeseori se spune că suntem buni la suflet, chiar dacă nu întotdeauna este așa. Am vrut să redau bunătatea noastră, a românilor basarabeni. Lucrarea a fost prezentată publicului la Expoziția-concurs de artă plastică contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a, din 2020”, a subliniat autorul.
În 2021, Ioan Grecu a finalizat lucrarea ”Dedublare interioară”. Aici este redată figura umană, sculptată în bronz pe două bucăți, care au în mijloc o gaură, în formă de trompetă. ”Este vorba de dedublare interioară și înjumătățirea fizicului în două entități distincte, unde numitorul comun este goarna vocii interioare, care încearcă să trâmbițeze cu glas mobilizator…mobilizarea,” a mai spus cunoscutul sculptor.
În prezent, sculptorul Ioan Grecu lucrează la un portret în bronz dedicat scriitorului Emilian Galaicu-Păun. De asemenea, el ține cursuri online pentru elevii săi de la Colegiul de Artă Plastică ”Alexandru Plămădeală”. Recent, unul dintre discipolii săi, Ion Cataraga, a obținut premiul III în cadrul expoziției-concurs de artă plastică contemporană ”Noi, tineretul creator”, iar alt învățăcel al său, Pavel Obreja a devenit membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
Ioan Grecu s-a născut la 10 iulie I968, în comuna Recea, raionul Râşcani. A absolvit Şcoala de Arte Plastice pentru copii din orăşelul Râşcani, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău (1985-1990), specialitatea pictură și grafică și Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, România, specialitatea sculptură, în clasa profesorului Nikolaus Otto Kruch (1990-1994). În anul 1991, debutează cu sculptura ”Dansul înălțării. 27 martie 1918” în cadrul unei expoziții studenţești în orașul Cluj-Napoca. Din anul 2003 și până în prezent, Ioan Grecu activează în calitate de profesor de sculptură la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1993, organizează diverse expoziții personale în țară și peste hotare.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice