
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, va fi jucat, sâmbătă, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Spectacolul a fost apreciat de criticii de teatru, o reprezentație „bine lucrată”. „Pasiunea și bunătatea reprezintă măsura a ceea ce facem şi împărtăşim, ci nu ceea ce condamnăm pur şi simplu”, notează MOLDPRES.
Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.
O lume imaginată de regizorul Alexandru Cozub, într-o scenografie de Iurie Matei, prinde viață prin interpretarea remarcabilă a actorilor. Ghenadie Gâlcă și Diana Decuseară dau viață tandră și pasională personajelor Miroiu și Mona. Pe scenă îi regăsim pe Petru Oistric, Iurie Focșa, Draga-Dumitrița Drumi, Olga Guțu-Cucu, Nicu Suveică, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca și Petru Hadârcă, fiecare conturând personaje pline de culoare, umor și emoție.
Specacolulse pretează a fi unul dintre cele mai bune reprezentații recente de la TNME.
„Spectacolul ne-a plăcut foarte mult, e o reprezentație bine lucrată, bine așezată în chingile ei. La un moment dat, am avut impresia că în acest spectacol nu există personaje principale și secundare. Unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am văzut mai nou la TNME”, spune scriitoarea și criticul literar, Maria Pilchin.
Mesajul profund al spectacolului subliniază că pasiunea și bunătatea se măsoară prin ceea ce facem și împărtășim, nu prin simpla condamnare, notează cronica Mădălina Dumitrache.
„„Steaua fără nume” aduce un mesaj profund, în limita în care spectatorul înţelege că pasiunea și bunătatea reprezintă măsura, mai degrabă, a ceea ce facem şi împărtăşim, ci nu ceea ce condamnăm pur şi simplu. Dragostea, pasiunea şi umorul sunt arme ce pot combate, întotdeauna, artificialul, suficiența și orice fel de lipsuri materiale”, a declarat cronmica Mădălina Dumitrache.
Actrița Corina Maise încurajează publicul să nu piardă ocazia de a fi martori ai acestei frumoase și sensibile povești.
„Piesa în regia lui Alexandru Cozub este o fabulație, o retrospectivă a unei povești de dragoste dar fără acel tradițional happy-end. Dacă aveți oportunitatea de a fi martori ai acestei frumoase și sensibile povești, atunci nu pierdeți nici o clipă și bucurați-vă de un spectacol, care vă va umple inimile de căldură, iar ochii, de ce nu, de lacrimi sincere”, a specificat actrița, Corina Maise.
În 2024, diaspora din Italia, Germania, Portugalia, Spania, Belgia și Marea Britanie, au avut acazia să urmărească spectacolul „Steaua fără nume” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău în carul festivalului „Mărțișor în toată lumea.
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Sergiu Musteață preia funcția de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO
Agenda teatrală pentru primului weekend din aprilie
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”