
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, va fi jucat, sâmbătă, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Spectacolul a fost apreciat de criticii de teatru, o reprezentație „bine lucrată”. „Pasiunea și bunătatea reprezintă măsura a ceea ce facem şi împărtăşim, ci nu ceea ce condamnăm pur şi simplu”, notează MOLDPRES.
Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.
O lume imaginată de regizorul Alexandru Cozub, într-o scenografie de Iurie Matei, prinde viață prin interpretarea remarcabilă a actorilor. Ghenadie Gâlcă și Diana Decuseară dau viață tandră și pasională personajelor Miroiu și Mona. Pe scenă îi regăsim pe Petru Oistric, Iurie Focșa, Draga-Dumitrița Drumi, Olga Guțu-Cucu, Nicu Suveică, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca și Petru Hadârcă, fiecare conturând personaje pline de culoare, umor și emoție.
Specacolulse pretează a fi unul dintre cele mai bune reprezentații recente de la TNME.
„Spectacolul ne-a plăcut foarte mult, e o reprezentație bine lucrată, bine așezată în chingile ei. La un moment dat, am avut impresia că în acest spectacol nu există personaje principale și secundare. Unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am văzut mai nou la TNME”, spune scriitoarea și criticul literar, Maria Pilchin.
Mesajul profund al spectacolului subliniază că pasiunea și bunătatea se măsoară prin ceea ce facem și împărtășim, nu prin simpla condamnare, notează cronica Mădălina Dumitrache.
„„Steaua fără nume” aduce un mesaj profund, în limita în care spectatorul înţelege că pasiunea și bunătatea reprezintă măsura, mai degrabă, a ceea ce facem şi împărtăşim, ci nu ceea ce condamnăm pur şi simplu. Dragostea, pasiunea şi umorul sunt arme ce pot combate, întotdeauna, artificialul, suficiența și orice fel de lipsuri materiale”, a declarat cronmica Mădălina Dumitrache.
Actrița Corina Maise încurajează publicul să nu piardă ocazia de a fi martori ai acestei frumoase și sensibile povești.
„Piesa în regia lui Alexandru Cozub este o fabulație, o retrospectivă a unei povești de dragoste dar fără acel tradițional happy-end. Dacă aveți oportunitatea de a fi martori ai acestei frumoase și sensibile povești, atunci nu pierdeți nici o clipă și bucurați-vă de un spectacol, care vă va umple inimile de căldură, iar ochii, de ce nu, de lacrimi sincere”, a specificat actrița, Corina Maise.
În 2024, diaspora din Italia, Germania, Portugalia, Spania, Belgia și Marea Britanie, au avut acazia să urmărească spectacolul „Steaua fără nume” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău în carul festivalului „Mărțișor în toată lumea.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală