
Vinăriile subterane Cricova și Mileștii Mici au fost incluse în lista indicativă UNESCO
Vinăriile subterane ale Moldovei (Cricova și Mileștii Mici) au fost incluse în Lista indicativă UNESCO, la trei criterii simultan, informează MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Culturii, decizia reprezintă un pas important pentru recunoașterea valorii universale remarcabile a vinăriilor subterane din țara noastră. Astfel, cele două obiecte de patrimoniu național mizează să revendice locul în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, reprezentând mărturii unice ale unei tradiții culturale (categoria III), întrucât oferă un exemplu excepțional al unui ansamblu arhitectural, tehnologic sau peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii (IV) și e un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a terenului reprezentativ pentru cultură și interacțiunea omului cu mediul (V).
„Republica Moldova se mândrește cu o moștenire culturală bogată și diversă, atât materială, cât și imaterială, cu tradiția producției și conservării vinului ca unul dintre aspectele sale cele mai notabile. Condițiile topografice și climatice ale Republicii Moldova au fost ideale pentru cultivarea viței de vie încă din cele mai vechi timpuri. Având în vedere amploarea cramelor subterane, organizarea inovatoare a depozitării vinului, precum și promovarea unică a viticulturii, Cricova și Mileștii Mici au devenit cele mai semnificative și atractive situri de patrimoniu din Republica Moldova. Aceste crame reprezintă un exemplu excepțional de patrimoniu industrial adaptat vinificației și turismului, făcându-le demne de nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial. Cramele Cricova și Mileștii Mici reprezintă o transformare și o adaptare unică a moștenirii industriale, creând cele mai extinse galerii de vin subterane din lume și cea mai completă colecție de sticle de vin la nivel global”, se spune în prezentarea celor două vinării în listă.
Republica Moldova este reprezentată pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO de un singur sit – Arcul Geodezic Struve. Acesta este un sit transfrontalier, amplasat pe teritoriul a 10 state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina şi Moldova.
GALERIE FOTO // Inaugurarea expoziției de fotografii documentare Moldpres – Agerpres „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în premieră la Chișinău, cu un concert de Ziua Europei
Premieră la Naționalul „Mihai Eminescu”.„Doggy” - un spectacol despre adolescenți și realitatea dură
„Grădina de sticlă” ajunge pe scenele din Europa
Nicolae Schițco, omagiat la Biblioteca Națională. Publicistul a lansat trei cărți semnificative
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
Renumita soprană Nelly Miricioiu vine pentru prima dată la Chișinău pentru un masterclass de artă vocală
Romanul „Fantoma Blondă” de Boris Cremene, lansat la Chișinău
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat