
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Un omagiu poetului ucrainean Taras Șevcenko i-a fost adus miercuri, 12 martie, în cadrul unui eveniment desfășurat la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău. „În aceste vremuri dificile, cuvintele lui Șevcenko capătă un nou sens, chemând la unitate și responsabilitate față de istorie și viitoarele generații”, se arată în comunicatul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, comunică MOLDPRES.
În mod tradițional, în luna martie, ucrainenii din întreaga lume sărbătoresc „Zilele Șevcenko”, omagiind patrimoniul măreț al poetului, care inspiră lupta pentru libertate și independență.
„Astăzi, omagiindu-l pe Șevcenko, nu doar că aducem un omagiu unui mare ucrainean, dar și continuăm lucrarea lui. În special, la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău, am creat condiții pentru educația copiilor ucraineni, inclusiv a celor care au fost nevoiți să părăsească țara natală din cauza războiului. Datorită eforturilor noastre și sprijinului partenerilor, la gimnaziu continuă lucrările de renovare, se deschid noi clase de învățământ în limba ucraineană și română, iar centrul educațional pentru copii „Divosvit” ajută copiii să-și păstreze identitatea națională și să se integreze în societatea moldovenească”, a subliniat președintele Congresului, Dmitrii Lecarțev.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Agenției Relațiilor Interetnice, Ministerului Educației și Cercetării, lideri ai organizațiilor etnoculturale.
Participanții au avut parte de un program cultural divers. Operele lui Șevcenko au fost prezentate în limbile ucraineană și română, devenind un simbol al dialogului cultural dintre Ucraina și Republica Moldova.
Poeziile și cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea în jurul valorilor comune, se arată în comunicatul Congresului Național al Ucrainenilor.
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Sergiu Musteață preia funcția de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO
Agenda teatrală pentru primului weekend din aprilie
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”
Republica Moldova aderă la două noi programe europene
Vârstnici din cinci raioane au fost păgubiți cu circa 7 milioane de lei. Cinci suspecți au fost reținuți
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Cimișlia este un exemplu cum dezvoltarea locală devine realitate prin viziune, muncă și colaborare”
Premierul Dorin Recean: „Suntem aproape de oameni. Oferim un ajutor de Paște tuturor familiilor care au copii mici și celor care au la întreținere persoane cu dizabilități”