ro
Cultură
28 Iulie, 2025 / 18:48
/ Acum 8 ore

Ziua Culturii Ucrainene, celebrată în comuna Iabloana din raionul Glodeni

Comuna Iabloana din raionul Glodeni a găzduit cea de-a doua ediție a Zilei Culturii Ucrainene în Republica Moldova – un omagiu adus tradițiilor, muzicii, portului popular și comunității ucrainene. Evenimentul a adunat participanți – ucraineni, moldoveni și oaspeți din întreaga țară, informează MOLDPRES.

„Cultura nu are granițe – ea ne unește în diversitate, ne învață să prețuim și să respectăm istoria celuilalt”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Cu un mesaj de felicitare a venit și consilierul-ambasador al Ambasadei Ucrainei, Natalia Sirenko.

„Festivalul a devenit o adevărată punte de prietenie între comunitățile ucrainene și moldovenești. Autenticitatea ucraineană a răsunat în cântece și dansuri, a prins viață în zâmbetele copiilor și sinceritatea oamenilor, pulsat în atmosfera de solidaritate și respect reciproc. Acesta este mai mult decât un eveniment cultural — este un spațiu pentru dialog, sprijin și puterea identității care nu se estompează nici în cele mai întunecate vremuri”.


 Programul a inclus parada colectivelor etnofolclorice, un flashmob „Hora”, ateliere creative pentru copii și o ofertă culinară inedită cu borș ucrainean și zeamă moldovenească. Trupa „Marina și Compania” din Transcarpatia a electrizat publicul cu un show plin de energie și emoție.


Agenția Relații Interetnice, partener al evenimentului, a oferit diplome de apreciere Primăriei comunei Iabloana și Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, în semn de recunoaștere pentru promovarea coeziunii sociale.

„Am simțit cu toții că sloganul „Cultura unește” este o realitate vie, trăită la Iabloana”, au declarat reprezentanții Agenției Relații Interetnice.

Comunitatea ucraineană este una dintre cele mai numeroase minorități etnice din Republica Moldova, reprezentând aproximativ 6,6% din populație, potrivit ultimului recensământ. Ucrainenii locuiesc în special în nordul și estul țării, dar sunt prezenți și în alte regiuni, inclusiv în capitală. Pentru a încuraja păstrarea identității culturale, lingvistice și spirituale a acestei comunități, autoritățile centrale, în colaborare cu organizații etnoculturale și Ambasada Ucrainei, organizează periodic evenimente culturale, educaționale și sociale.