
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Peste 70 la sută dintre proprietarii terenurilor necesare pentru construcția Liniei Electrice Vulcănești-Chișinău au fost compensați de stat, iar propunerile de expropriere au ajuns în toate cele 34 de localități pe unde va trece noua Linie, transmite MOLDPRES.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că întregul proces de expropriere este destul de complex și solicitant, întrucât presupune nu doar evaluarea terenurilor și calcularea despăgubirilor și procesarea dosarelor, dar și identificarea tuturor proprietarilor afectați. La fel, sunt multe cazuri când proprietarii au decedat, iar moștenitorii nu și-au perfectat actele de succesiune, ceea ce îngreunează procesul de compensare.
„Pentru toate aceste cazuri, dar și altele – proprietarii terenurilor trebuie să cunoască că au dreptul să solicite plata despăgubirilor timp de trei ani de la data recepționării propunerii de expropriere, respectiv, până în anul 2027 sau 2028, după caz”, a menționat Ruslan Surugiu.
Proprietarii care nu au depus deocamdată cererea, sunt îndemnați să o expedieze la adresa: UCIPE, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 16, Chișinău, anexând și documentele care confirmă dreptul de proprietate asupra terenului.
Imediat ce cererea va fi recepționată și procesată de către UCIPE, proprietarii terenurilor vor putea primi despăgubirile de la oricare oficiu poștal. Totodată, sumele sunt păstrate într-un cont special și pot fi solicitate oricând într-un interval de trei ani, prin prezentarea actelor necesare.
Lucrările de construcție a LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău au fost declarate de utilitate publică de interes național. În total, au fost expropriate peste 5450 de terenuri, dintre care circa 900 sunt expropriate permanent.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln de euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.
Linia Electrică Aeriană de 400 kV va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA de putere, ceea ce ar putea satisface necesitatea a 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
Citește și: Linia Vulcănești – Chișinău // Au început lucrările de pregătire pentru instalarea conductoarelor electrice
OPEM, desemnat operator pentru realizarea cuplării internaționale a piețelor energiei electrice
Produsele moldovenești, promovate la expoziția „Republica Moldova Prezintă”, desfășurată la Brașov
Încasări de 766 milioane de lei, raportate de Serviciul Vamal timp de o săptămână
Euro și dolarul cresc ușor în ultima zi din iunie
Subscrierile de VMS din trimestrul II s-au încheiat. Câți bani au investit moldovenii în aceste valori mobiliare
Compensații la energie acordate antreprenorilor de către Guvern // „Ajutorul oferit de stat a avut o contribuție în menținerea prețurilor”
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Antreprenorului: „Sărbătorim oamenii care construiesc acasă o economie modernă”
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice