ro
Externe
02 Iulie, 2025 / 00:36
/ Acum 9 ore

Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari

Fondul Monetar Internațional a acordat Kievului o nouă tranșă 500 de milioane de dolari prin intermediul Facilității de Finanțare Extinsă. Potrivit unui comunicat al FMI, banii vor fi utilizați pentru sprijin bugetar, comunică MOLDPRES.

În urma discuției Consiliului Executiv privind Ucraina, prim-directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a menționat că războiul Rusiei continuă să aibă un impact social și economic devastator asupra Ucrainei. Cu toate acestea, stabilitatea macroeconomică a fost menținută printr-o elaborare a politicilor abilă, precum și printr-un sprijin extern substanțial.

„Economia a rămas rezistentă, dar războiul afectează perspectivele, creșterea economică fiind temperată de tensiunile de pe piața muncii și de daunele aduse infrastructurii energetice. Riscurile la adresa perspectivelor rămân excepțional de mari, iar planificarea de contingență este esențială pentru a permite luarea unor măsuri politice adecvate în cazul în care riscurile se materializează”, a mai spus Gita Gopinath.

Programul susținut de Fond rămâne integral finanțat, cu un pachet financiar extern cumulativ de 153 de miliarde USD în scenariul de bază și de 165 de miliarde USD în scenariul negativ, pe parcursul perioadei de 4 ani a programului.

La sfârșitul lunii martie, FMI a aprobat o tranșă de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, pentru a sprijini bugetul de stat. Fondul a menționat că, în ciuda condițiilor dificile, autoritățile ucrainene au reușit să îndeplinească toate criteriile cantitative și să atingă majoritatea indicatorilor structurali pentru a primi o nouă plată.

Pe 30 iunie, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a raportat că, din cauza riscului de neplată, Ucraina nu va rambursa creditorilor o plată de 665 de milioane de dolari aferentă datoriei publice pe baza warrantelor PIB - obligațiuni guvernamentale, plățile cărora depind de cât crește PIB-ul țării.

Plata, pe care Kievul trebuia să o efectueze pe 2 iunie, este legată de creșterea economică din 2023. Ucraina trebuia să ramburseze această datorie în 2024, dar apoi autoritățile sale au introdus un moratoriu asupra plăților de obligațiuni. Acum, Kievul a declarat că va menține moratoriul în vigoare până la restructurarea datoriei.

Neplata acestei sume nu va perturba stabilitatea economică a statului, deoarece anul trecut Kievul a convenit cu creditorii să elimine clauza de neplată încrucișată din contracte, a menționat Ministerul Finanțelor.

Totodată, în iunie, Ucraina a primit o nouă tranșă de 1 miliard de euro de la Uniunea Europeană. UE a preluat această sumă din veniturile din reinvestirea activelor rusești înghețate după începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Prim-ministrul ucrainean, Denys Șmîhal, a menționat că acesta este al cincilea transfer similar de la Uniunea Europeană, iar țara va folosi fondurile primite pentru „cheltuieli cheie ale bugetului de stat”.