
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Fondul Monetar Internațional a acordat Kievului o nouă tranșă 500 de milioane de dolari prin intermediul Facilității de Finanțare Extinsă. Potrivit unui comunicat al FMI, banii vor fi utilizați pentru sprijin bugetar, comunică MOLDPRES.
În urma discuției Consiliului Executiv privind Ucraina, prim-directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a menționat că războiul Rusiei continuă să aibă un impact social și economic devastator asupra Ucrainei. Cu toate acestea, stabilitatea macroeconomică a fost menținută printr-o elaborare a politicilor abilă, precum și printr-un sprijin extern substanțial.
„Economia a rămas rezistentă, dar războiul afectează perspectivele, creșterea economică fiind temperată de tensiunile de pe piața muncii și de daunele aduse infrastructurii energetice. Riscurile la adresa perspectivelor rămân excepțional de mari, iar planificarea de contingență este esențială pentru a permite luarea unor măsuri politice adecvate în cazul în care riscurile se materializează”, a mai spus Gita Gopinath.
Programul susținut de Fond rămâne integral finanțat, cu un pachet financiar extern cumulativ de 153 de miliarde USD în scenariul de bază și de 165 de miliarde USD în scenariul negativ, pe parcursul perioadei de 4 ani a programului.
La sfârșitul lunii martie, FMI a aprobat o tranșă de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, pentru a sprijini bugetul de stat. Fondul a menționat că, în ciuda condițiilor dificile, autoritățile ucrainene au reușit să îndeplinească toate criteriile cantitative și să atingă majoritatea indicatorilor structurali pentru a primi o nouă plată.
Pe 30 iunie, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a raportat că, din cauza riscului de neplată, Ucraina nu va rambursa creditorilor o plată de 665 de milioane de dolari aferentă datoriei publice pe baza warrantelor PIB - obligațiuni guvernamentale, plățile cărora depind de cât crește PIB-ul țării.
Plata, pe care Kievul trebuia să o efectueze pe 2 iunie, este legată de creșterea economică din 2023. Ucraina trebuia să ramburseze această datorie în 2024, dar apoi autoritățile sale au introdus un moratoriu asupra plăților de obligațiuni. Acum, Kievul a declarat că va menține moratoriul în vigoare până la restructurarea datoriei.
Neplata acestei sume nu va perturba stabilitatea economică a statului, deoarece anul trecut Kievul a convenit cu creditorii să elimine clauza de neplată încrucișată din contracte, a menționat Ministerul Finanțelor.
Totodată, în iunie, Ucraina a primit o nouă tranșă de 1 miliard de euro de la Uniunea Europeană. UE a preluat această sumă din veniturile din reinvestirea activelor rusești înghețate după începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Prim-ministrul ucrainean, Denys Șmîhal, a menționat că acesta este al cincilea transfer similar de la Uniunea Europeană, iar țara va folosi fondurile primite pentru „cheltuieli cheie ale bugetului de stat”.
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății președintelui polonez Duda, sosit în vizită de adio la Kiev
Zeci de mii de persoane au manifestat la Belgrad pentru a cere alegeri anticipate
Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu drone și rachete Kinjal și Kalibr. Aviația militară poloneză, în alertă
Ucraina sărbătorește Ziua Constituției. Volodimir Zelenski: „Ucraina este și va fi pe pământ, ucrainenii sunt și vor fi pe pământ”
Președintele polonez Andrzej Duda efectuează o vizită în Ucraina
Rușii au atacat cu drone un bloc locativ din Odesa. Cel puțin doi moți și cinci răniți
Ucraina // Cel puțin trei morți și 14 răniți într-un bombardament rusesc în regiunea Dnipropetrovsk
Nicușor Dan convoacă luni prima ședință CSAT. Războiul din Ucraina, evaziunea fiscală și criza de la Salina Praid, printre subiectele de pe ordinea de zi
UE: Acord al celor 27 pentru a prelungi sancțiunile împotriva Rusiei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice