
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii vine cu mai multe opțiuni de finanțare pentru fermieri în 2025
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii oferă fermierilor acces la instrumente financiare dezvoltate în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, fermierii pot procura tehnică și echipamente agricole performante, prin mecanisme flexibile de vânzare-cumpărare, inclusiv în rate avantajoase, transmite MOLDPRES.
Obiectivul programului este de a sprijini fermierii neprivilegiați din Republica Moldova prin facilitarea accesului la tehnică agricolă și echipamente necesare pentru modernizarea și eficientizarea activităților agricole.
„Beneficiarii eligibili sunt solicitanți care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: sunt fermieri ale căror exploatații sunt situate în Republica Moldova și desfășoară activități agricole conform Legii nr. 71/2023; sunt persoane juridice sau întreprinderi individuale (inclusiv gospodării țărănești) înregistrate; nu sunt în proces de insolvabilitate; nu au datorii față de Agenție; nu au restanțe față de bugetul public național. Acest criteriu nu se aplică în cazul cererilor de cumpărare în rate a tehnicii agricole și echipamentelor, care au fost retrase și se află în stocul Agenției”, indică ADMA.
De asemenea, instituţia îmbunătăţeşte accesul fermierilor la echipamente moderne de irigare, pentru a spori productivitatea agricolă și eficiența utilizării apei.
„Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criterii similare cu cele de mai sus. Suplimentar, valoarea finanțării din mijloacele alocate în cadrul prezentului Regulament constituie o sumă maximă de 5 500 000 lei per beneficiar, iar în cazul în care solicitantul deține deja calitatea de Beneficiar activ (beneficiar al cărui contract de vânzare-cumpărare în rate nu a fost achitat integral) în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică, valoarea ofertei prezentate nu va depăși diferența dintre suma maximă de finanțare de 5 500 000 lei și soldul creanțelor înregistrate de Beneficiar față de Agenție în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică. Totodată, este necesară deținerea dreptului de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra terenului/terenului agricol unde intenționează să instaleze echipamentul pentru un termen de cel puțin 2 ani”, explică sursa citată.
ADMA sprijină şi fermierii din sectorul zootehnic în modernizarea fermelor prin achiziția de echipamente.
„Se aplică aceleași criterii de eligibilitate, cu un plafon de 2.000.000 lei și condiția apartenenței la o asociație profesională relevantă. Totodată, solicitantul trebuie să dețină dreptul de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra bunului imobil unde intenționează să instaleze utilajul destinat domeniului zootehnic pentru un termen de cel puțin 2 ani”, arată Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
Tot în acest an, Agenţia susţine adoptarea tehnologiilor digitale de către fermieri pentru eficientizarea producției, cu un plafon maxim de 700.000 lei per beneficiar; adoptarea tehnologiilor verzi (panouri fotovoltaice), cu un plafon maxim de 2.500.000 lei per beneficiar, plus necesitatea avizelor de racordare.
„Oferim şi finanțare exclusivă pentru producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul ţării, ce include producţia, creşterea sau cultivarea de produse agricole, precum şi prelucrare primară/finită a produselor agricole, mulsul, creşterea şi deţinerea animalelor în scopuri agricole sau menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu, agro-turismul”, rezumă ADMA.
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) este instituţia care facilitează accesarea și implementarea finanțărilor sub formă de donații și/sau împrumuturi acordate de organizații internaționale/naționale finanțatoare, preponderent ce țin de dotarea producătorilor agricoli autohtoni cu tehnică agricolă.
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Procedura de corectare a plăților la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost simplificată. CNAS anunță principalele modificări
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda