
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii vine cu mai multe opțiuni de finanțare pentru fermieri în 2025
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii oferă fermierilor acces la instrumente financiare dezvoltate în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, fermierii pot procura tehnică și echipamente agricole performante, prin mecanisme flexibile de vânzare-cumpărare, inclusiv în rate avantajoase, transmite MOLDPRES.
Obiectivul programului este de a sprijini fermierii neprivilegiați din Republica Moldova prin facilitarea accesului la tehnică agricolă și echipamente necesare pentru modernizarea și eficientizarea activităților agricole.
„Beneficiarii eligibili sunt solicitanți care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: sunt fermieri ale căror exploatații sunt situate în Republica Moldova și desfășoară activități agricole conform Legii nr. 71/2023; sunt persoane juridice sau întreprinderi individuale (inclusiv gospodării țărănești) înregistrate; nu sunt în proces de insolvabilitate; nu au datorii față de Agenție; nu au restanțe față de bugetul public național. Acest criteriu nu se aplică în cazul cererilor de cumpărare în rate a tehnicii agricole și echipamentelor, care au fost retrase și se află în stocul Agenției”, indică ADMA.
De asemenea, instituţia îmbunătăţeşte accesul fermierilor la echipamente moderne de irigare, pentru a spori productivitatea agricolă și eficiența utilizării apei.
„Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criterii similare cu cele de mai sus. Suplimentar, valoarea finanțării din mijloacele alocate în cadrul prezentului Regulament constituie o sumă maximă de 5 500 000 lei per beneficiar, iar în cazul în care solicitantul deține deja calitatea de Beneficiar activ (beneficiar al cărui contract de vânzare-cumpărare în rate nu a fost achitat integral) în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică, valoarea ofertei prezentate nu va depăși diferența dintre suma maximă de finanțare de 5 500 000 lei și soldul creanțelor înregistrate de Beneficiar față de Agenție în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică. Totodată, este necesară deținerea dreptului de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra terenului/terenului agricol unde intenționează să instaleze echipamentul pentru un termen de cel puțin 2 ani”, explică sursa citată.
ADMA sprijină şi fermierii din sectorul zootehnic în modernizarea fermelor prin achiziția de echipamente.
„Se aplică aceleași criterii de eligibilitate, cu un plafon de 2.000.000 lei și condiția apartenenței la o asociație profesională relevantă. Totodată, solicitantul trebuie să dețină dreptul de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra bunului imobil unde intenționează să instaleze utilajul destinat domeniului zootehnic pentru un termen de cel puțin 2 ani”, arată Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
Tot în acest an, Agenţia susţine adoptarea tehnologiilor digitale de către fermieri pentru eficientizarea producției, cu un plafon maxim de 700.000 lei per beneficiar; adoptarea tehnologiilor verzi (panouri fotovoltaice), cu un plafon maxim de 2.500.000 lei per beneficiar, plus necesitatea avizelor de racordare.
„Oferim şi finanțare exclusivă pentru producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul ţării, ce include producţia, creşterea sau cultivarea de produse agricole, precum şi prelucrare primară/finită a produselor agricole, mulsul, creşterea şi deţinerea animalelor în scopuri agricole sau menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu, agro-turismul”, rezumă ADMA.
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) este instituţia care facilitează accesarea și implementarea finanțărilor sub formă de donații și/sau împrumuturi acordate de organizații internaționale/naționale finanțatoare, preponderent ce țin de dotarea producătorilor agricoli autohtoni cu tehnică agricolă.
Republica Moldova va liberaliza treptat unele operațiuni valutare de capital
Executivul a adoptat noi reglementări pentru extinderea suprafețelor cultivate cu leguminoase
Circa 2,5 miliarde de lei au fost acumulate săptămâna trecută la buget de Serviciul Fiscal de Stat
Serviciul Vamal a încasat peste 669 mil de lei în ultima săptămână
Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii oferă finanţări pentru procesatorii de carne de pasăre
Euro scade, iar dolarul crește ușor
O companie aeriană lansează o cursă directă din Chișinău spre Berlin
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”