
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
În Bugetul de stat pentru anul 2025 vor fi alocate suplimentar resurse financiare pentru investiții, reziliență energetică și creștere economică. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în a doua lectură, informează MOLDPRES.
Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că acesta este cel mai mare pachet de dezvoltare economică și investiții în ultimele decenii, alocat într-o rectificare.
„Este vorba de investiții strategice care vor putea să ne aducă la o creștere economică de peste 5% anual, până în 2028. Modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 au fost propuse de Ministerul Finanțelor și includ resursele financiare oferite de UE în scopul susținerii populației și a mediului de afaceri afectați de creșterea tarifelor la resurse energetice, precum și avansul și prima tranșă din pachetul de sprijin financiar din partea UE pentru susținerea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a afirmat Radu Marian.
Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat au crescut cu 3,73 miliarde de lei și depășesc suma de 75,28 miliarde de lei.
„Majorarea de 5,2% față de valoarea aprobată se datorează în totalitate granturilor externe de care beneficiază țara noastră și sprijinului fără precedent din partea Uniunii Europene. Totodată, s-a propus majorarea cheltuielilor cu 7,74 miliarde de lei, ceea ce constituie 9,1%. Ca rezultat, valoarea totală a acestora depășește 93,19 miliarde de lei. Mijloacele financiare sunt alocate pentru implementarea măsurilor de reziliență energetică și pentru implementarea reformelor din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a spus Radu Marian.
Astfel, pentru măsuri de reziliență energetică au fost alocate 3,66 miliarde de lei. Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost suplimentat cu 2,11 miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece și a compensației la energia electrică în factură pentru toate gospodăriile casnice. Ca rezultat, toți consumatorii casnici vor primi compensații în factura pentru energie electrică, la primii 110kWh. 290 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru compensarea cheltuielilor pentru energia electrică ale agenților economici și ale producătorilor agricoli, iar 193 milioane de lei – pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică din Fondul național de dezvoltare regională și locală.
Alte 3,8 miliarde de lei sunt prevăzute pentru măsurile din Programul de reforme economice din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova. Astfel, 1 miliard de lei a ajuns în Fondul rutier pentru reparația a circa 200 kilometri de drumuri regionale și raionale. Tot 1 miliard de lei a fost destinat pentru Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, dintre care 600 milioane de lei – pentru reparația drumurilor locale în circa 100 de localități. Autorii au mai propus alocarea suplimentară a 200 milioane de lei în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și a încă 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. 100 de milioane de lei vor ajunge în Fondul Național de Mediu.
La fel, a fost prevăzută alocarea a 60 de milioane de lei pentru susținerea tinerilor specialiști. Astfel, angajații în domenii strategice vor primi, în primul an de muncă, un surplus la salariu de 3 000 de lei. Este vorba despre tinerii angajați în sectoare precum automotive, electronice, textile, industria farmaceutică/chimică, procesare alimentară și materiale de construcție.
Încă 85 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrările de construcție a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut. La fel, 17,1 milioane de lei au fost alocați pentru finalizarea și implementarea proiectului „Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești”.
S-a mai propus alocarea a 200 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ. Acest lucru se întâmplă după ce, la începutul acestui an, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea gratuită, începând cu luna septembrie, a elevilor din clasele V-IX din instituțiile publice de învățământ secundar.
Modificările propuse la veniturile și cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2025 au avut drept rezultat majorarea deficitului bugetar cu 4,01 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1 % din PIB.
De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025. Astfel, suma cheltuielilor a crescut până la 47,96 miliarde de lei și este similară cu cea a veniturilor. Rectificarea este necesară în contextul acordării compensațiilor monetare pentru încălzire în sezonul rece și a compensațiilor la energia electrică.
Potrivit autorităților, alocările de resurse au fost posibile datorită suportului din partea Uniunii Europene, dar și a angajaților din serviciul public, care au colaborat cu partenerii europeni pentru a accelera transferul primei tranșe din Planul de creștere pentru Moldova și pregătirea realizării acestui buget.
Facturi mai mici cu până la 50 la sută pentru locuitorii unui bloc din Bălți reabilitat energetic
Euro și dolarul își continuă ieftinirea
FOTO Cahul Business Summit: peste 200 participanți au examinat soluţii inovatoare pentru susţinerea mediului de afaceri
În centrul ţării au fost depuse 34 de cereri de finanțare pentru proiecte de dezvoltare regională
Reducerea contaminanților din produsele alimentare, gestionată conform unor noi reglementări aprobate de Guvern
Circa 8650 hectare de livezi, afectate de îngheţurile acestei primăveri. MAIA va sprijini fermierii păgubiţi
În Republica Moldova va fi lansat un sistem electronic ce va conține informații despre tot procesul de achiziții publice
Peste 30 de milioane de euro vor fi realocate pentru cofinanțarea construcției unei noi interconexiuni energetice cu România
BUGET PLUS // Tinerii angajați în industrii de importanță majoră vor beneficia de o indemnizație lunară de 3000 de lei. Detalii oferite de MDED
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
FOTO // Festivalul Fanfarelor, organizat la Complexul Manuc Bey din Hâncești. Igor Grosu: „Astfel de evenimente ne unesc și ne fac să nu uităm ce popor talentat suntem”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
Antreprenorii care dezvoltă soluții inovatoare în domeniul energiei verzi pot obține granturi de 10 mii de dolari
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear