
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
În Bugetul de stat pentru anul 2025 vor fi alocate suplimentar resurse financiare pentru investiții, reziliență energetică și creștere economică. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în a doua lectură, informează MOLDPRES.
Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că acesta este cel mai mare pachet de dezvoltare economică și investiții în ultimele decenii, alocat într-o rectificare.
„Este vorba de investiții strategice care vor putea să ne aducă la o creștere economică de peste 5% anual, până în 2028. Modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 au fost propuse de Ministerul Finanțelor și includ resursele financiare oferite de UE în scopul susținerii populației și a mediului de afaceri afectați de creșterea tarifelor la resurse energetice, precum și avansul și prima tranșă din pachetul de sprijin financiar din partea UE pentru susținerea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a afirmat Radu Marian.
Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat au crescut cu 3,73 miliarde de lei și depășesc suma de 75,28 miliarde de lei.
„Majorarea de 5,2% față de valoarea aprobată se datorează în totalitate granturilor externe de care beneficiază țara noastră și sprijinului fără precedent din partea Uniunii Europene. Totodată, s-a propus majorarea cheltuielilor cu 7,74 miliarde de lei, ceea ce constituie 9,1%. Ca rezultat, valoarea totală a acestora depășește 93,19 miliarde de lei. Mijloacele financiare sunt alocate pentru implementarea măsurilor de reziliență energetică și pentru implementarea reformelor din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a spus Radu Marian.
Astfel, pentru măsuri de reziliență energetică au fost alocate 3,66 miliarde de lei. Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost suplimentat cu 2,11 miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece și a compensației la energia electrică în factură pentru toate gospodăriile casnice. Ca rezultat, toți consumatorii casnici vor primi compensații în factura pentru energie electrică, la primii 110kWh. 290 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru compensarea cheltuielilor pentru energia electrică ale agenților economici și ale producătorilor agricoli, iar 193 milioane de lei – pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică din Fondul național de dezvoltare regională și locală.
Alte 3,8 miliarde de lei sunt prevăzute pentru măsurile din Programul de reforme economice din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova. Astfel, 1 miliard de lei a ajuns în Fondul rutier pentru reparația a circa 200 kilometri de drumuri regionale și raionale. Tot 1 miliard de lei a fost destinat pentru Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, dintre care 600 milioane de lei – pentru reparația drumurilor locale în circa 100 de localități. Autorii au mai propus alocarea suplimentară a 200 milioane de lei în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și a încă 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. 100 de milioane de lei vor ajunge în Fondul Național de Mediu.
La fel, a fost prevăzută alocarea a 60 de milioane de lei pentru susținerea tinerilor specialiști. Astfel, angajații în domenii strategice vor primi, în primul an de muncă, un surplus la salariu de 3 000 de lei. Este vorba despre tinerii angajați în sectoare precum automotive, electronice, textile, industria farmaceutică/chimică, procesare alimentară și materiale de construcție.
Încă 85 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrările de construcție a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut. La fel, 17,1 milioane de lei au fost alocați pentru finalizarea și implementarea proiectului „Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești”.
S-a mai propus alocarea a 200 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ. Acest lucru se întâmplă după ce, la începutul acestui an, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea gratuită, începând cu luna septembrie, a elevilor din clasele V-IX din instituțiile publice de învățământ secundar.
Modificările propuse la veniturile și cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2025 au avut drept rezultat majorarea deficitului bugetar cu 4,01 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1 % din PIB.
De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025. Astfel, suma cheltuielilor a crescut până la 47,96 miliarde de lei și este similară cu cea a veniturilor. Rectificarea este necesară în contextul acordării compensațiilor monetare pentru încălzire în sezonul rece și a compensațiilor la energia electrică.
Potrivit autorităților, alocările de resurse au fost posibile datorită suportului din partea Uniunii Europene, dar și a angajaților din serviciul public, care au colaborat cu partenerii europeni pentru a accelera transferul primei tranșe din Planul de creștere pentru Moldova și pregătirea realizării acestui buget.
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
La Glodeni a fost creată prima platformă industrială multifuncțională pentru a accelera dezvoltarea economică regională
Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii
Segmentul de cale ferată Văleni, pregătit pentru reabilitare: CFM lansează licitația pentru lucrări
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a organizat o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor
Peste 500 de companii ar putea beneficia de noi facilități
AIPA a autorizat plăți de peste 133 mln de lei pentru sprijinirea agricultorilor în luna iunie 2025
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată