
Circa 40 mii de cetățeni din raionul Cahul vor beneficia de servicii moderne de sanitație, datorită Germaniei şi UE
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Primăria municipiului Cahul, Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană colaborează pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru circa 40 de mii de cetățeni din raionul Cahul, transmite MOLDPRES.
Vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MIDR, ambasadoarea Republicii Federale Germania la Chișinău, Margret Uebber, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ai Băncii Germane de Dezvoltare KfW au vizitat astăzi șantierul noii stații de epurare a apelor uzate din municipiul Cahul, precum și sectoarele din oraș unde noua rețea de canalizare este deja funcțională.
Proiectul de alimentare cu apă și canalizare din Cahul, cofinanțat de Germania cu un grant în valoare de 41,5 milioane de euro și de Uniunea Europeană cu un grant de 12,9 milioane de euro, reprezintă una dintre cele mai mari investiții în sectorul de apă din Republica Moldova. Noua stație de epurare, a cărei dare în exploatare este planificată pentru acest an, va avea un rol enorm în îmbunătățirea sănătății publice, protecția mediului și creșterea calității vieții pentru aproximativ 40.000 de cetățeni din raionul Cahul.
Vladimir Bolea a subliniat importanța conectării tuturor gospodăriilor la noua rețea de canalizare, ca un gest concret de responsabilitate față de mediu.
„Investițiile realizate aici, la Cahul, sunt despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor. Am construit și continuăm să construim un sistem de canalizare modern, care va deservi mun. Cahul pentru generații întregi. Însă, pentru ca acest sistem să își îndeplinească sarcina pe deplin, fiecare gospodărie trebuie să se conecteze. Îndemn toți locuitorii să fie activi — conectați-vă locuințele, protejați mediul și fiți parte a schimbării. Nu este vorba doar despre igienă și confort, ci și despre responsabilitate și solidaritate. Succesul acestui proiect depinde de fiecare dintre voi. Felicitări pentru rezultatele obținute și ne revedem în curând, la ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor”, a estimat vicepremierul.
Pentru a încuraja conectarea gospodăriilor la noua rețea de canalizare, Primăria municipiului Cahul a organizat o tombolă cu premii, prin care a oferit certificate ce acoperă integral costurile de conectare pentru trei gospodării. Totodată, antreprenori locali, cetățeni și promotori ai practicilor ecologice au fost premiați pentru implicarea lor activă.
„Ne bucurăm că sprijinul oferit de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană contribuie la modernizarea infrastructurii de apă din Cahul, aducând beneficii directe cetățenilor. Contribuția Germaniei, în valoare de 41,5 milioane de euro, permite accesul locuitorilor din Cahul la apă curată și servicii moderne, contribuind în același timp la protecția mediului și la viitorul Republicii Moldova”, a declarat Margret Uebber.
La rândul său, Magdalena Müller-Uri, şefa Secției Cooperare din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a adăugat că sprijinul UE pentru Cahul, prin acest proiect, înseamnă mai mult decât investiții în infrastructură – înseamnă grijă pentru sănătatea, siguranța și demnitatea oamenilor din raionul Cahul.
„Fiecare gospodărie conectată la apă potabilă și canalizare modernă înseamnă un pas concret spre o viață mai bună. Uniunea Europeană este și va rămâne un partener de încredere al comunitățile din Republică Moldova”, a relevat Magdalena Müller-Uri.
Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat că „acest proiect nu este doar despre infrastructură – este despre îmbunătățirea calității vieții fiecărui locuitor al municipiului Cahul și al localităților învecinate. Îmi exprim recunoștința donatorilor și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul constant în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Vă mulțumim!”
Vizita a avut loc în contextul în care circa 70% din lucrări au fost deja finalizate, iar următoarea etapă planificată presupune demararea lucrărilor de construcție a rețelelor de apă și canalizare în satele Crihana și Cotihana.
Peste 700 de companii au primit compensații la energie. Valoarea sprijinului depășește 57 mln de lei
Dolarul scade sub pragul de 17 lei
Acordarea garanției de stat pentru creditul BERD, accesat de Energocom, aprobată în prima lectură
Ministerul Agriculturii va ajusta cadrul normativ ca activitatea GAL-urilor să devină mai eficientă
Pomicultori din nordul ţării, instruiţi să sporească exportul fructelor proaspete în UE, conform cerinţelor de siguranţă alimentară
Moldova Energy Forum, deschis la Chișinău. Dorin Junghietu: „Ne aflăm într-un moment definitoriu pentru viitorul energetic al țării”
FOTO // O intersecţie de pe drumul Floreşti-Anenii Noi, redeschisă pentru circulaţia rutieră
Facturi mai mici cu până la 50 la sută pentru locuitorii unui bloc din Bălți reabilitat energetic
Euro și dolarul își continuă ieftinirea
Evaluarea externă a Curții de Apel Centru s-a încheiat
Tehnologia - în centrul procesului judiciar. Prima e-sală de judecată din nordul țării, inaugurată la Bălți
Peste 3800 de șoferi, trași pe dreapta în zilele de weekend
Nume noi în echipa PAS. Igor Grosu: „E momentul să strângem rândurile și să ne unim”
Parlamentul European cere fonduri de preaderare pentru Republica Moldova în bugetul multianual al UE
Droguri de peste 1,5 milioane de lei, ridicate de poliție. Patru suspecți au fost reținuți
Reconstrucţia podului de la Buţeni, Hânceşti, finalizată până în toamna acestui an #MoldovaPoate
Noi cazuri de rujeolă în capitală. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Un studiu EcoContact privind drepturile de mediu va fi examinat de Oficiul Avocatului Poporului și partenerii instituționali
ANRE: Criza din Orientul Mijlociu influențează prețurile la carburanți
Cronicarii sportivi din R. Moldova, cu un reprezentant al AIS „MOLDPRES” în teren, și-au adjudecat un nou trofeu internațional
Atenție, șoferi! Continuă lucrările de întreținere, reparație și reconstrucție a drumurilor publice naționale
Creștinii ortodocși au intrat în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (Postul Sânpetrului)
Misiune inedită pentru salvatori. Un pui de lebădă a fost salvat dintr-o plasă de pescuit
Zece acte de călătorie falsificate, depistate la frontieră într-o singură săptămână
Cetățenii, îndemnați să achite impozitele pe bunurile imobiliare și cel funciar până pe 30 iunie, pentru a evita penalitățile