
Curtea de Conturi a raportat neconformități în efectuarea achizițiilor publice la Ministerul Apărării
Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Achizițiile publice desfășurate în cadrul sistemului Ministerului Apărării în anii 2019-2020 nu au întrunit în totalitate principiile fundamentale care guvernează acest domeniu, indică un raport al Curții de Conturi, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 30 iulie, transmite MOLDPRES.
“Inexistența unui cadru regulator intern unificat care ar reglementa modul de organizare și desfășurare a achizițiilor publice în cadrul sistemului Ministerului Apărării, reglementarea necorespunzătoare a activității unor grupuri de lucru pentru achiziții în cadrul autorităților contractante, calitatea redusă a planificării achizițiilor publice, justificarea insuficientă a ofertelor anormal de scăzute ș.a. constituie principalele aspecte problematice identificate de audit”, indică documentul.
Totodată, auditul a relevat unele lacune și necorelări ale cadrului normativ aferent domeniului achizițiilor publice, precum: unele prevederi legale nu sunt armonizate cu cadrul subiacent; reglementările aplicabile achizițiilor de valoare mică sunt ambigue și incomplete; ordinele Ministerului Finanțelor nu sunt corelate cu hotărârile de Guvern în aspectul definirii investițiilor capitale publice și reparațiilor capitale; cotele utilizate la elaborarea devizului de cheltuieli pentru achizițiile de lucrări, stabilite de Ministerul Economiei și Infrastructuri, permit planificarea exagerată a resurselor bugetare necesare; modelul contractului-cadru pentru achizițiile publice de lucrări, aprobat de Ministerul Finanțelor, nu asigură legătura dintre procedura de desemnare a câștigătorului și contractul încheiat.
De asemenea, auditul a atestat unele imperfecțiuni ale sistemului informațional (SIA „RSAP”/MTender) care au impact asupra sistemului național de achiziții publice, printre care: controalele slabe ale MTender permit operatorilor economici care nu au depus toate documentele aferente ofertei să fie înregistrați în calitate de ofertanți; sistemul informațional este incomplet, nu asigură monitorizarea datelor întregului ciclu de desfășurare a achizițiilor publice și înregistrarea tuturor operațiunilor și tranzacțiilor, lipsind documentele de evaluare a ofertelor, dările de seamă, contractele de achiziții publice încheiate etc.; sistemul informațional nu este racordat cu alte platforme aferente domeniului achizițiilor publice etc.
Raportul a fost transmis Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Finanţelor şi Agenţiei pentru Achiziţii Publice, Ministerului Apărării şi instituţiilor din subordine.
Hotărârea a intrat în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată cu o cerere prealabilă la autoritatea emitentă în termen de 30 de zile de la data publicării.
Sursă: monitorul.gov.md
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova