
FAO a lansat în R. Moldova un nou proiect de adaptare la schimbările climatice
Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Moldova a lansat astăzi un proiect nou ce va facilita integrarea adaptării sectorului agricol la schimbările climatice în procesul național de planificare a politicilor, ceea ce va contribui la reducerea vulnerabilităților la nivel local și central, transmite MOLDPRES.
Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), sprijinit financiar de Fondul Verde pentru Climă (FVC), și va susține efortul țării de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și angajamentele din cadrul Acordului de la Paris.
“Agricultura Republicii Moldova va fi mai rezistentă la vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice datorită unui nou proiect, în sumă de 0,685 milioane de dolari. Sectorul agricol este pilonul principal al economiei țării, iar majoritatea populației trăiește la sate și depinde de agricultură pentru a-și obține hrana și veniturile. Întrucât circa 90% din producția de culturi agricole depinde de precipitații, supraviețuirea fermierilor depinde, în mare măsură, de rezistența lor la intemperii”, indică un comunicat FAO.
De asemenea, din moment ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă angajată în agricultură, în cadrul proiectului se va pune accentul pe incluziunea acestora în procesul de luare a deciziilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior va duce la o guvernare durabilă.
„Agricultura Republicii Moldova, fiind unul din cele mai mari sectoare ale economiei țării, necesită sprijin suplimentar pentru o mai bună adaptare la impactul schimbărilor climatice. Or, un plan de acțiuni privind adaptarea la schimbările climatice în acest sector va prioritiza și accelera aceste inițiative”, a declarat Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Republica Moldova.
Proiectul FAO se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane, selectate din sudul, centrul și nordul țării, ceea ce va conduce la o planificare și finanțare mai bună a măsurilor de adaptare la schimbările climatice.
„Ministerul de resort este foarte interesat să lucreze îndeaproape cu FAO la realizarea proiectului. Asta ca să găsim soluții inovatoare de adaptare și să creăm noi posibilități pentru tinerii fermieri și femeile antreprenoare în utilizarea agriculturii inteligente pentru climă”, a estimat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În ultimii ani, FAO a asigurat țării noastre sprijin prin implementarea mai multor proiecte la nivel naţional şi regional, axate pe siguranţa alimentelor, sănătatea animalelor şi plantelor, protecţia împotriva secetei.
foto: FAO
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro