
FAO a lansat în R. Moldova un nou proiect de adaptare la schimbările climatice
Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Moldova a lansat astăzi un proiect nou ce va facilita integrarea adaptării sectorului agricol la schimbările climatice în procesul național de planificare a politicilor, ceea ce va contribui la reducerea vulnerabilităților la nivel local și central, transmite MOLDPRES.
Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), sprijinit financiar de Fondul Verde pentru Climă (FVC), și va susține efortul țării de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și angajamentele din cadrul Acordului de la Paris.
“Agricultura Republicii Moldova va fi mai rezistentă la vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice datorită unui nou proiect, în sumă de 0,685 milioane de dolari. Sectorul agricol este pilonul principal al economiei țării, iar majoritatea populației trăiește la sate și depinde de agricultură pentru a-și obține hrana și veniturile. Întrucât circa 90% din producția de culturi agricole depinde de precipitații, supraviețuirea fermierilor depinde, în mare măsură, de rezistența lor la intemperii”, indică un comunicat FAO.
De asemenea, din moment ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă angajată în agricultură, în cadrul proiectului se va pune accentul pe incluziunea acestora în procesul de luare a deciziilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior va duce la o guvernare durabilă.
„Agricultura Republicii Moldova, fiind unul din cele mai mari sectoare ale economiei țării, necesită sprijin suplimentar pentru o mai bună adaptare la impactul schimbărilor climatice. Or, un plan de acțiuni privind adaptarea la schimbările climatice în acest sector va prioritiza și accelera aceste inițiative”, a declarat Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Republica Moldova.
Proiectul FAO se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane, selectate din sudul, centrul și nordul țării, ceea ce va conduce la o planificare și finanțare mai bună a măsurilor de adaptare la schimbările climatice.
„Ministerul de resort este foarte interesat să lucreze îndeaproape cu FAO la realizarea proiectului. Asta ca să găsim soluții inovatoare de adaptare și să creăm noi posibilități pentru tinerii fermieri și femeile antreprenoare în utilizarea agriculturii inteligente pentru climă”, a estimat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În ultimii ani, FAO a asigurat țării noastre sprijin prin implementarea mai multor proiecte la nivel naţional şi regional, axate pe siguranţa alimentelor, sănătatea animalelor şi plantelor, protecţia împotriva secetei.
foto: FAO
Companiile aeriene din Republica Moldova vor putea opera zboruri directe spre Islanda
Laboratoarele ANSA vor recepționa probe inclusiv sâmbăta
Cartelele tahografice vor putea fi solicitate online
Executivul a aprobat un plan de acțiuni pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova
Lufthansa extinde frecvențele de zbor de pe Aeroportul Chișinău pe direcția Frankfurt
Sergiu Cotelnic este noul director la Calea Ferată din Moldova
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la Paris: R. Moldova a folosit provocările ca oportunități pentru a aduce resurse energetice la cele mai bune prețuri
În ultima perioadă, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate trei focare de pestă porcină şi unul de rabie
Pe drumul R6 Chișinău – Orhei – Bălți au fost finalizate lucrările de întreținere periodică
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera
Poșta Moldovei a lansat o carte poștală dedicată Campaniei Naționale de Împădurire „Generația Pădurii”
Elevii au mers astăzi la lecții pentru a recupera o zi de vacanță
Cetățenii sunt invitați la marea plantare. În această primăvară, Republica Moldova va împăduri 3.500 de hectare de terenuri
Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de evaluare a funcțiilor în sectorul bugetar
CSM anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor de conducere în 13 judecătorii
Vremea se răcește în weekend
În sectoarele capitalei vor fi organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Cooperarea moldo-elenă în domeniile culturii și turismului, discutată la Atena
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, explică poziția autorităților cu privire la livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană