
Peste 420 mln de euro au fost transferate în buget după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului curent, Republica Moldova a avut de înfruntat o serie de crize suprapuse, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, provocată de consecințele pandemiei COVID-19 și amplificată în lanț de criza energetică, presiunile inflaționiste majore, pierderea unor piețe și lanțuri de desfacere din regiune din cauza războiului, cheltuielile bugetare suplimentare pentru atenuarea efectelor crizelor asupra populației și mediului de afaceri, etc., relatează MOLDPRES.
Având în vedere aceste condiții, în scopul susținerii eforturilor Guvernului Moldovei de a depăși situațiile de criză fără precedent, concomitent cu realizarea reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale, la inițiativa partenerilor externi de dezvoltare a fost lansată Conferința ministerială „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”. Pe parcursul anului 2022 au fost desfășurate trei ședințe ale Platformei - la Berlin în luna aprilie, la București în iulie și la Paris în noiembrie, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor.
Astfel, în acest an, R. Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 de miliarde de lei (cca 671 mln de euro), cu 8,64 miliarde de lei (cca 422,9 mln de euro) mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar. Mijloace financiare suplimentare pentru sprijin bugetar în vederea atenuării crizelor au fost încasate, în special, din partea FMI - 55,1 mln de euro și 33,2 mln de dolari SUA, Băncii Mondiale - 101,3 mln de euro și 9,24 mln de dolari SUA, Comisiei Europene - 75 mln de euro, Agenției Franceze de Dezvoltare - 75 mln de euro, Guvernului Germaniei - 40 mln de euro, Guvernului României - 10,49 mln de euro și Guvernului Poloniei - 20 mln de euro.
De asemenea, în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, a fost încasată de la donatorii externi suma echivalentă cu cca 199,7 milioane de lei, inclusiv din partea Guvernelor Elveției (3,2 mln de USD), Suediei (3,66 mln de euro), Lituaniei (3,25 mln de euro), Slovaciei (0,1 mln de euro) și Estoniei (0,1 mln de euro).
Suplimentar, până la finele anului sunt preconizate intrări de mijloace financiare pentru suport bugetar nerambursabil în bugetul de stat de la: (I) Guvernul SUA - 30 mln de dolari SUA și (II) Guvernul Norvegiei - 14 mln de dolari SUA, resurse ce vor fi canalizate prin intermediul Fondului Fiduciar instituit de către Banca Mondială.
Pentru anul 2023 s-a reușit mobilizarea asistenței financiare externe pentru sprijin bugetar în valoare de 16,87 miliarde de lei (inclusiv 25,6% - resurse nerambursabile), dintre care cca 160,5 mln de euro (circa 3,3 miliarde de lei) sunt angajamente financiare anunțate la Conferința de la Paris (21 noiembrie curent).
În cadrul celor trei Conferințe ministeriale „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” (București, Berlin, Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru țara noastră angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a cca 1,4 miliarde de euro, care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani.
E de menționat că o parte semnificativă din suportul anunțat în cadrul „Platformei de Sprijin pentru Moldova” nu este gestionată de Guvern, ci de agențiile ONU și beneficiari din sectorul privat ai diferitelor proiecte investiționale și scheme de garantare. Totodată, o parte din creditorii externi, precum BEI, BERD, Banca Mondială, CEB etc., și-au exprimat intenția de a oferi suport pentru proiectele investiționale de infrastructură pentru următorii ani, care vor contribui la consolidarea rezilienței țării noastre.
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
VIDEO // Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba documentul unic privind Programul „Europa este aproape"
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Peste 19 miliarde de lei, acumulate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în șase luni ale anului curent
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
R. Moldova va avea prima cale ferată electrificată: linia Iași – Ungheni, modernizată cu sprijinul UE
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor