
Peste 420 mln de euro au fost transferate în buget după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului curent, Republica Moldova a avut de înfruntat o serie de crize suprapuse, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, provocată de consecințele pandemiei COVID-19 și amplificată în lanț de criza energetică, presiunile inflaționiste majore, pierderea unor piețe și lanțuri de desfacere din regiune din cauza războiului, cheltuielile bugetare suplimentare pentru atenuarea efectelor crizelor asupra populației și mediului de afaceri, etc., relatează MOLDPRES.
Având în vedere aceste condiții, în scopul susținerii eforturilor Guvernului Moldovei de a depăși situațiile de criză fără precedent, concomitent cu realizarea reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale, la inițiativa partenerilor externi de dezvoltare a fost lansată Conferința ministerială „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”. Pe parcursul anului 2022 au fost desfășurate trei ședințe ale Platformei - la Berlin în luna aprilie, la București în iulie și la Paris în noiembrie, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor.
Astfel, în acest an, R. Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 de miliarde de lei (cca 671 mln de euro), cu 8,64 miliarde de lei (cca 422,9 mln de euro) mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar. Mijloace financiare suplimentare pentru sprijin bugetar în vederea atenuării crizelor au fost încasate, în special, din partea FMI - 55,1 mln de euro și 33,2 mln de dolari SUA, Băncii Mondiale - 101,3 mln de euro și 9,24 mln de dolari SUA, Comisiei Europene - 75 mln de euro, Agenției Franceze de Dezvoltare - 75 mln de euro, Guvernului Germaniei - 40 mln de euro, Guvernului României - 10,49 mln de euro și Guvernului Poloniei - 20 mln de euro.
De asemenea, în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, a fost încasată de la donatorii externi suma echivalentă cu cca 199,7 milioane de lei, inclusiv din partea Guvernelor Elveției (3,2 mln de USD), Suediei (3,66 mln de euro), Lituaniei (3,25 mln de euro), Slovaciei (0,1 mln de euro) și Estoniei (0,1 mln de euro).
Suplimentar, până la finele anului sunt preconizate intrări de mijloace financiare pentru suport bugetar nerambursabil în bugetul de stat de la: (I) Guvernul SUA - 30 mln de dolari SUA și (II) Guvernul Norvegiei - 14 mln de dolari SUA, resurse ce vor fi canalizate prin intermediul Fondului Fiduciar instituit de către Banca Mondială.
Pentru anul 2023 s-a reușit mobilizarea asistenței financiare externe pentru sprijin bugetar în valoare de 16,87 miliarde de lei (inclusiv 25,6% - resurse nerambursabile), dintre care cca 160,5 mln de euro (circa 3,3 miliarde de lei) sunt angajamente financiare anunțate la Conferința de la Paris (21 noiembrie curent).
În cadrul celor trei Conferințe ministeriale „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” (București, Berlin, Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru țara noastră angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a cca 1,4 miliarde de euro, care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani.
E de menționat că o parte semnificativă din suportul anunțat în cadrul „Platformei de Sprijin pentru Moldova” nu este gestionată de Guvern, ci de agențiile ONU și beneficiari din sectorul privat ai diferitelor proiecte investiționale și scheme de garantare. Totodată, o parte din creditorii externi, precum BEI, BERD, Banca Mondială, CEB etc., și-au exprimat intenția de a oferi suport pentru proiectele investiționale de infrastructură pentru următorii ani, care vor contribui la consolidarea rezilienței țării noastre.
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări