ro
Economie
12 Mai, 2025 / 16:03
/ 04 Februarie, 2025

Prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice de mare capacitate: Ofertele pot fi depuse până la 31 martie

În Republica Moldova vor fi construite parcuri eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 de MW. Licitația în acest sens a fost lansată, iar investitorii pot depune ofertele până la 31 martie curent. Investițiile ce urmează a fi atrase în construcția noilor capacități sunt estimate la aproape 200 milioane de euro, transmite MOLDPRES.

Ministerul Energiei a anunțat astăzi că depunerea ofertelor va avea loc până la 31 martie 2025, ora 23:59 (EET), iar deschiderea ofertelor este preconizată pentru pe 1 aprilie 2025, ora 09:00 (EET).

Potrivit sursei citate, mai multe companii locale și internaționale și-au exprimat interesul de a participa la licitație.

Investitorii vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și garanții că li se va procura energia produsă timp de 15 ani.

Guvernul a prioritizat participanții la această licitație în procesul de eliberare a avizelor de racordare la rețeaua electrică. Acest demers asigură că cererile de racordare ale producătorilor eligibili mari vor fi plasate pe primul loc în lista de așteptare, în funcție de disponibilitatea fizică în rețea.

Noile parcuri eoliene și fotovoltaice vor contribui la realizarea angajamentului Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030.

Potrivit datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, la finele anului 2024, capacitățile instalate ale centralelor electrice regenerabile, incluzând energie solară, eoliană, hidro și biogaz, au atins cifra de aproape 580 MW, atingând o creștere de trei ori față de anul 2022 și de opt ori față de anul 2020.

Totodată, statisticile arată că anul trecut au fost generate 691 mii MW energie electrică din surse regenerabile, ceea ce constituie 16.72% din consumul anual al Republicii Moldova, fără raioanele de est. Ținta propusă de autorități este de a crește cota energiei regenerabile până la 30% din consumul energiei electrice.