
Procedurile de aprobare a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare au fost simplificate
Procesul de aprobare a tarifelor pentru alimentarea cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate va fi simplificat după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificări la două metodologii în acest sens, transmite MOLDPRES.
Noile reglementări elimină blocajele birocratice și permit aplicarea rapidă a tarifelor corecte și justificate pentru consumatori.
Ce schimbări aduc modificările operate de ANRE
Modificările operate vor permite aprobarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare direct de către ANRE, ceea ce înseamnă că operatorii de apă și canalizare cu licență nu vor mai depinde de aprobarea consiliilor locale, reducând întârzierile și incertitudinea privind costurile serviciilor esențiale.
Totodată, în cazul operatorilor fără licență, consiliile locale vor aproba direct tarifele, fără a mai fi necesar avizul prealabil de la ANRE.
O altă schimbare vizează aplicarea unui tarif separat pentru epurarea apelor uzate. Pentru mai multă claritate și echitate, costul acestui serviciu va fi evidențiat distinct pe factură, astfel încât consumatorii să plătească doar pentru serviciile efectiv prestate.
În același timp, modificările prevăd și posibilitatea acumulării unor fonduri pentru modernizarea infrastructurii. ANRE a explicat că introducerea unei „cote de dezvoltare” în tarife va permite acumularea de resurse pentru investiții în rețeaua de apă și canalizare, contribuind la îmbunătățirea calității serviciilor.
Beneficii pentru consumatori
Noile reglementări vin și cu o serie de beneficii pentru consumatori, care vor avea parte de tarife mai previzibile și echitabile, de claritate în facturare și de servicii mai sigure.
Mai exact, ANRE a subliniat că evitarea tergiversărilor decizionale va asigura costuri stabilite pe baza unor criterii clare și transparente, iar separarea tarifelor pentru epurarea apelor uzate vor ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine structura costurilor. Totodată, fondurile suplimentare vor permite reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, reducând riscul avariilor și întreruperilor.
ANRE a menționat că, în prezent, procesul de aprobare a tarifelor de către consiliile locale durează excesiv de mult, uneori chiar ani, ceea ce duce la dezechilibre financiare pentru operatori și la lipsa fondurilor necesare pentru modernizarea infrastructurii. Noile reguli adoptate de ANRE, elimină aceste probleme și asigură un cadru mai eficient și echitabil pentru toți actorii implicați.
„Prin aceste modificări, ANRE își reafirmă angajamentul de a reglementa sectorul într-un mod eficient, astfel încât consumatorii să beneficieze de servicii mai bune, iar operatorii să poată planifica investiții pe termen lung. Aceste schimbări vor avea un impact pozitiv atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, asigurând o gestionare sustenabilă a resurselor de apă și canalizare în Republica Moldova”, a declarat Violina Șpac, director ANRE.
Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană oferă granturi pentru 75 de companii locale
Danemarca, Norvegia și Suedia contribuie, prin intermediul PNUD, la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova
Autorităţile din Călăraşi au organizat în premieră o competiție a cramelor din raion
Ludmila Catlabuga: „Camerele Agricole vor fi gestionate de fermieri pentru fermieri”
Companiile aeriene din Republica Moldova vor putea opera zboruri directe spre Islanda
Laboratoarele ANSA vor recepționa probe inclusiv sâmbăta
Cartelele tahografice vor putea fi solicitate online
Executivul a aprobat un plan de acțiuni pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova
Lufthansa extinde frecvențele de zbor de pe Aeroportul Chișinău pe direcția Frankfurt
Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”
Un bărbat din capitală a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență
Sportiva Daria Sazonov a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de box
Viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, pleacă din nou la Bruxelles: „Discutăm despre protecția consumatorilor și sănătatea publică”
Un fost polițist din Leova a fost condamnat la patru ani de închisoare
În zilele de odihnă, peste 3500 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
R. Moldova și Grecia vor încheia un memorandum de cooperare în domeniul Culturii. Diaspora, invitată să participe
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Poliția avertizează: Pe unele trasee se circulă în condiții de vizibilitate redusă
„Voci care ne unesc” // Soprana Elena Moșuc și pianista ieșeană Vasilica Stoiciu-Frunză, într-un concert la Sala cu Orgă
Peste 7.000 de elevi participă la Testarea de Bază PISA 2025
ANOFM a participat la Târgul de Cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită oficială în India și Nepal