
Procedurile de aprobare a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare au fost simplificate
Procesul de aprobare a tarifelor pentru alimentarea cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate va fi simplificat după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificări la două metodologii în acest sens, transmite MOLDPRES.
Noile reglementări elimină blocajele birocratice și permit aplicarea rapidă a tarifelor corecte și justificate pentru consumatori.
Ce schimbări aduc modificările operate de ANRE
Modificările operate vor permite aprobarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare direct de către ANRE, ceea ce înseamnă că operatorii de apă și canalizare cu licență nu vor mai depinde de aprobarea consiliilor locale, reducând întârzierile și incertitudinea privind costurile serviciilor esențiale.
Totodată, în cazul operatorilor fără licență, consiliile locale vor aproba direct tarifele, fără a mai fi necesar avizul prealabil de la ANRE.
O altă schimbare vizează aplicarea unui tarif separat pentru epurarea apelor uzate. Pentru mai multă claritate și echitate, costul acestui serviciu va fi evidențiat distinct pe factură, astfel încât consumatorii să plătească doar pentru serviciile efectiv prestate.
În același timp, modificările prevăd și posibilitatea acumulării unor fonduri pentru modernizarea infrastructurii. ANRE a explicat că introducerea unei „cote de dezvoltare” în tarife va permite acumularea de resurse pentru investiții în rețeaua de apă și canalizare, contribuind la îmbunătățirea calității serviciilor.
Beneficii pentru consumatori
Noile reglementări vin și cu o serie de beneficii pentru consumatori, care vor avea parte de tarife mai previzibile și echitabile, de claritate în facturare și de servicii mai sigure.
Mai exact, ANRE a subliniat că evitarea tergiversărilor decizionale va asigura costuri stabilite pe baza unor criterii clare și transparente, iar separarea tarifelor pentru epurarea apelor uzate vor ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine structura costurilor. Totodată, fondurile suplimentare vor permite reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, reducând riscul avariilor și întreruperilor.
ANRE a menționat că, în prezent, procesul de aprobare a tarifelor de către consiliile locale durează excesiv de mult, uneori chiar ani, ceea ce duce la dezechilibre financiare pentru operatori și la lipsa fondurilor necesare pentru modernizarea infrastructurii. Noile reguli adoptate de ANRE, elimină aceste probleme și asigură un cadru mai eficient și echitabil pentru toți actorii implicați.
„Prin aceste modificări, ANRE își reafirmă angajamentul de a reglementa sectorul într-un mod eficient, astfel încât consumatorii să beneficieze de servicii mai bune, iar operatorii să poată planifica investiții pe termen lung. Aceste schimbări vor avea un impact pozitiv atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, asigurând o gestionare sustenabilă a resurselor de apă și canalizare în Republica Moldova”, a declarat Violina Șpac, director ANRE.
Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Banii din Planul de creștere al Uniunii Europene pentru Moldova impulsionează economia”
Serviciile de apă și canalizare vor fi gestionate mai eficient printr-un nou sistem informațional național
100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți