
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
În Republica Moldova a fost lansat astăzi, în premieră, Programul „Casa Verde”. Prin intermediul acestuia, familiile pot obține granturi de până la 200 de mii de lei pentru desfășurarea lucrărilor de eficiență energetică a locuințelor. Acesta reprezintă un produs de finanțare nou pentru țara noastră, parte a Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), informează MOLDPRES.
Casa Verde vine ca o soluție accesibilă pentru reducerea consumului de energie în gospodării, creșterea confortului în locuință și contribuția la protejarea mediului. Produsul a fost dezvoltat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), în parteneriat cu Ministerul Energiei și cu suportul partenerilor de dezvoltare.
Bugetul total al Programului este de 185 de milioane de lei. Din acești bani, vor putea beneficia de suport circa 930 de familii. Pentru acest an, autoritățile planifică un buget de 149 de milioane de lei, destinat pentru circa 750 de beneficiari.
Beneficiarii vor putea primi o sumă de până la 200 de mii de lei, care va acoperi cel mult 50 la sută din volumul cheltuielilor pentru lucrările realizate. Cealaltă jumătate din costul lucrărilor va fi suportată de beneficiar.
Resursele financiare oferite beneficiarilor programului vor putea fi utilizate pentru lucrări de izolare termică a acoperișului, a pereților, fundației și subsolului locuinței, înlocuirea ferestrelor și ușilor vechi cu altele noi, instalarea sistemului de ventilare cu recuperare de căldură, modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic pentru încălzire și apă caldă, instalarea centralelor termice pe biocombustibili solizi, instalarea pompelor de căldură, a sistemelor de panouri solare cu baterii de stocare.
Programul este destinat gospodăriilor casnice, fiind eligibile casele individuale ale căror proprietari sunt familii care au în componență cel puțin un copil. Solicitanții nu trebuie să aibă restanțe față de buget.
Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a declarat că cererile de aplicare la program pot fi depuse online, prin intermediul platformei http://feerm.md. Pentru depunerea dosarelor, solicitanții trebuie să dețină semnătura electronică. Beneficiarii vor avea la dispoziție șase luni pentru realizarea lucrărilor. Desfășurarea acestora va fi monitorizată de specialiștii CNED.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că lansarea programului marchează un moment important pentru viitorul energetic al Republicii Moldova.
„Casa Verde este o inițiativă dedicată gospodăriilor individuale, caselor private, menită să transforme modul în care ne încălzim, iluminăm locuințele și consumăm energia în casele noastre. Pentru prima dată, oferim granturi de aproximativ 10 mii de euro pentru familiile care vor să investească în locuințe mai eficiente energetic. Este o extindere firească și necesară a sprijinului pe care îl oferim populației. După ce am lansat fondul de eficiență energetică destinat blocurilor de locuit, este timpul să ne adresăm și proprietarilor celor circa 500 de mii de case individuale din Republica Moldova”, a spus Dorin Junghietu.
Potrivit ministrului, inițiativa este importantă în condițiile în care, în Republica Moldova, aproape 50% din toată energia consumată, revine sectorului rezidențial, iar locuințele au un grad redus de eficiență energetică, întrucât marea lor majoritate au fost construite înainte de anul 1990.
„Casa Verde înseamnă mai puține pierderi, facturi mai mici, un confort termic mai mare în orice anotimp și o locuință cu o valoare mai mare pe piață”, a remarcat Dorin Junghietu.
„Ne bucurăm că avem posibilitatea să susținem Guvernul de la Chișinău în implementarea proiectelor de eficiență energetică și vrem să reafirmăm contribuția și suportul nostru în agenda de reforme”, a subliniat Solomon Ioannou, manager de programe în cadrul Delegației UE la Chișinău.
Verena Zell, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău, a declarat că susținerea procesului de tranziție verde a Republicii în Moldova este o prioritate pentru Germania, fie că este vorba despre oferirea compensațiilor la energie pentru cetățeni sau eficiența energetică a clădirilor publice. Oficialul a dat asigurări că Germania va continua să ofere suport țării noastre în domeniul eficienței energetice.
Claudia Hermes, directoare de țară, GIZ Moldova, a menționat că programul „Casa Verde” este o oportunitate unică pentru familiile din Republica Moldova de a beneficia de suport pentru a-și renova locuințele și a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, reducându-și facturile și îmbunătățindu-și condițiile de trai.
Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) este un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțării proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor din Republica Moldova. Programul susține atât blocurile multietajate, cât și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic.
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
La Glodeni a fost creată prima platformă industrială multifuncțională pentru a accelera dezvoltarea economică regională
Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii
Segmentul de cale ferată Văleni, pregătit pentru reabilitare: CFM lansează licitația pentru lucrări
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a organizat o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor
Peste 500 de companii ar putea beneficia de noi facilități
AIPA a autorizat plăți de peste 133 mln de lei pentru sprijinirea agricultorilor în luna iunie 2025
Grupul Banca Mondială are un nou manager de țară în Republica Moldova
Prețuri mai mici pentru benzină și motorină, anunțate de ANRE pentru ziua de joi
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu, la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria