
Un proiect susținut de USAID va ajuta producătorii agricoli să acceseze noi piețe de desfacere
Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. „Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere” este genericul unui proiect lansat astăzi de Camera de Comerț şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, cu susținerea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Una dintre activităţile-cheie ale proiectului este Academia Exportatorului, transmite MOLDPRES.
„Obiectivul de bază al proiectului, implementat cu sprijinul programului USAID „Agricultură Performantă în Moldova”, este de a contribui la dezvoltarea în Republica Moldova a unui sector agricol performant, prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export al produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă”, a explicat la conferința de lansare Mihai Bîlba, vicepreşedinte al CCI.
„Având în vedere cât de importantă este agricultura pentru economia Republicii Moldova, USAID este încântat de faptul că este partenerul Camerei de Comerț şi Industrie în lansarea Academiei de Export pentru companiile performante din Moldova. Anul trecut, în pofida pandemiei şi secetei, producătorii moldoveni au continuat să se dezvolte pe piețele netradiționale, cu o valoare înaltă”, a relevat Scott Hocklander, director de misiune USAID Moldova.
Academia Exportatorului include o serie de instruiri și mai multe master-class-uri tematice referitor la legislația, reglementările și procedurile de export ale produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă, precum și servicii individuale de mentorat și orientare pe piețele externe, destinate întreprinderilor din acest sector. De asemenea, participanții vor avea posibilitatea să-și promoveze produsele pe piețele externe prin intermediul bazei de date a oportunităților comerciale a Rețelei Europene a Întreprinderilor – Enterprise Europe Network. Întreprinderile cu cea mai înaltă performanță vor fi selectate pentru a participa la Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova-Austria, inclusiv la vizita de studiu în Austria.
Grupul-țintă al proiectului este reprezentat de proprietarii, directori și managerii comerciali, responsabili de export din cadrul întreprinderilor din sectorul agroalimentar cu valoare adăugată înaltă, având următorul profil de activitate: creșterea și producerea fructelor în stare proaspătă (mere, prune, caise, piersici, cireșe etc); producerea de pomușoare (căpșuni, zmeură, coacăză,, mure, afine); producerea strugurilor de masă, inclusiv de soiuri apirene (fără sâmburi); cultivarea legumelor și verdețurilor în câmp deschis și în spații protejate de genul serelor și solariilor; producerea fructelor și legumelor procesate (gemuri, sucuri, conserve și paste de legume etc.); fructe și legume congelate/refrigerate; producerea mierii de albine; produse agro-alimentare ecologice și organice.
Cererile de aplicare la programul Academiei Exportatorilor pot fi depuse până la 11 februarie. Se preconizează că proiectul va finaliza în toamna anului 2021.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova şi-a propus în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.
foto: chamber.md
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”