
Un proiect susținut de USAID va ajuta producătorii agricoli să acceseze noi piețe de desfacere
Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. „Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere” este genericul unui proiect lansat astăzi de Camera de Comerț şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, cu susținerea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Una dintre activităţile-cheie ale proiectului este Academia Exportatorului, transmite MOLDPRES.
„Obiectivul de bază al proiectului, implementat cu sprijinul programului USAID „Agricultură Performantă în Moldova”, este de a contribui la dezvoltarea în Republica Moldova a unui sector agricol performant, prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export al produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă”, a explicat la conferința de lansare Mihai Bîlba, vicepreşedinte al CCI.
„Având în vedere cât de importantă este agricultura pentru economia Republicii Moldova, USAID este încântat de faptul că este partenerul Camerei de Comerț şi Industrie în lansarea Academiei de Export pentru companiile performante din Moldova. Anul trecut, în pofida pandemiei şi secetei, producătorii moldoveni au continuat să se dezvolte pe piețele netradiționale, cu o valoare înaltă”, a relevat Scott Hocklander, director de misiune USAID Moldova.
Academia Exportatorului include o serie de instruiri și mai multe master-class-uri tematice referitor la legislația, reglementările și procedurile de export ale produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă, precum și servicii individuale de mentorat și orientare pe piețele externe, destinate întreprinderilor din acest sector. De asemenea, participanții vor avea posibilitatea să-și promoveze produsele pe piețele externe prin intermediul bazei de date a oportunităților comerciale a Rețelei Europene a Întreprinderilor – Enterprise Europe Network. Întreprinderile cu cea mai înaltă performanță vor fi selectate pentru a participa la Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova-Austria, inclusiv la vizita de studiu în Austria.
Grupul-țintă al proiectului este reprezentat de proprietarii, directori și managerii comerciali, responsabili de export din cadrul întreprinderilor din sectorul agroalimentar cu valoare adăugată înaltă, având următorul profil de activitate: creșterea și producerea fructelor în stare proaspătă (mere, prune, caise, piersici, cireșe etc); producerea de pomușoare (căpșuni, zmeură, coacăză,, mure, afine); producerea strugurilor de masă, inclusiv de soiuri apirene (fără sâmburi); cultivarea legumelor și verdețurilor în câmp deschis și în spații protejate de genul serelor și solariilor; producerea fructelor și legumelor procesate (gemuri, sucuri, conserve și paste de legume etc.); fructe și legume congelate/refrigerate; producerea mierii de albine; produse agro-alimentare ecologice și organice.
Cererile de aplicare la programul Academiei Exportatorilor pot fi depuse până la 11 februarie. Se preconizează că proiectul va finaliza în toamna anului 2021.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova şi-a propus în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.
foto: chamber.md
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite
Subvenții în valoare de 42 mln de lei pentru agricultori, autorizate săptămâna trecută de AIPA
Euro crește, iar dolarul scade
MAIA a elaborat un ghid de folosire a dronelor în scop fitosanitar
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Construcția podului rutier peste Prut de la Ungheni va începe pe 26 aprilie. „Este un moment unic în relațiile dintre frați”
R. Moldova se pregătește să exporte produse industriale în UE. Sistemul național de metrologie va fi evaluat de experți europeni
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî