
Construcția Liniei electrice Vulcănești–Chișinău avansează, cu un progres de implementare a proiectului de 76%
Lucrările la linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești–Chișinău avansează, fiind deja ridicați mai mult de jumătate din pilonii necesari. Totodată, au fost instalați primii kilometri de cabluri. Astfel, până în prezent, proiectul este realizat în proporție de aproximativ 76%, ceea ce include toate etapele – de la proiectare și livrarea echipamentelor, până la construcții și instalări, informează MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Energiei, până în prezent, au fost deja realizate 462 de fundații pentru stâlpi din totalul de 507, ceea ce înseamnă un progres de 91%. În același timp, au fost asamblați 334 de piloni și ridicați 274, adică peste jumătate din numărul total prevăzut. De asemenea, cablurile electrice au fost întinse pe o lungime de peste 12 kilometri din totalul de 157 de kilometri, ceea ce înseamnă primele 5% din linie.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a efectuat astăzi o vizită pe șantierul de construcție și a subliniat importanța acestui proiect pentru viitorul energetic al țării. Potrivit lui, datorită LEA Vulcănești-Chișinău va fi eliminată vulnerabilitatea față de centrala de la Cuciurgan.
„Această linie electrică de înaltă tensiune va permite Republicii Moldova să se conecteze stabil și sigur la rețeaua electrică europeană prin România. Proiectul contribuie direct la consolidarea independenței energetice a țării și la reducerea riscurilor de întreruperi în alimentarea cu energie electrică”, a menționat Dorin Junghietu.
În același timp, modernizarea stației electrice Chișinău, parte esențială a proiectului, a ajuns la un grad de realizare de 67%. În prezent, se lucrează la instalarea echipamentelor, iar majoritatea lucrărilor de construcție și terasament sunt aproape finalizate.
LEA Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru, intersectând opt raioane și 35 de localități.
În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA de putere, ceea ce ar putea satisface necesitatea a 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.
Citește și: Linia Vulcănești – Chișinău // Au început lucrările de pregătire pentru instalarea conductoarelor electrice
Republica Moldova va contracta un credit de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic
Încasările Serviciului Vamal la bugetul fiscal, în creștere cu 1,1% față de cifra de control
Toate proiectele de dezvoltare gestionate de Guvern, integrate pe o platformă unică
Ministrul Dorin Junghietu a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de integrarea deplină în piața energetică europeană
Curs valutar anunțat de BNM: Euro se apreciază
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Recepția finală a drumului de ocolire Comrat: un nou standard de infrastructură rutieră pentru sudul R. Moldova
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
Rada de la Kiev a votat pentru limitarea autonomiei agenţiilor anticorupţie, la o zi după un amplu raid al serviciului de securitate
Patru formațiuni politice de opoziție au anunțat crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare
Un nou parteneriat pentru împădurirea Moldovei, lansat de Ministerul Mediului și un agent economic
Construcția Liniei electrice Vulcănești–Chișinău avansează, cu un progres de implementare a proiectului de 76%
Sistem modern de irigare dat în exploatare la Telița, Anenii Noi, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă
INTERVIU MOLDPRES // Dan Perciun: „Ne propunem un curriculum nou, cu manuale noi, în 2027. Cunoștințele trebuie prezentate într-o lumină nouă”
Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram
Achiziții de peste 92 milioane de lei, lansate de MEC pentru dotarea cantinelor școlare din Chișinău
Republica Moldova, reprezentată în premieră la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret
Președintele Parlamentului, în discuții cu ministra Afacerilor Externe a României: „Aderarea la Uniunea Europeană este unica soluție pentru Republica Moldova”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu
Hidrologii au emis Cod roșu de scurgere redusă pe Nistru, Prut și râurile mici
Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Un copil a fost ucis în Kramatorsk, unde rușii au lansat bombe glisante. Odesa și Sumî, lovite de drone
O nouă perioadă de subscriere pentru valori mobiliare de stat, lansată de Ministerul Finanțelor