
Beijingul a comentat situația din Marea Chinei de Sud
Chişinău, 24 mai /MOLDPRES/. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău, săptămînalul chinez ”News China” și revista americană ”The National Interest” au publicat, zilele trecute, un articol scris de directorul Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Fu Ying și directorul Institutului de Cercetare a Mării Chinei de Sud, Wu Shicun. Articolul amintește evenimente importante din evoluția situației din Marea Chinei de Sud, ce oferă referințe pentru cei care doresc să cunoască esența acestei probleme.
Conform articolului, în ultimii ani, problema Mării Chinei de Sud a devenit cel mai important subiect pentru relațiile chino-americane, care a adus chiar la fricțiuni militare între cele două țări.
Consemnările istorice arată că înainte de anii 30 ai secolului trecut, pe plan internațional, nu a existat nicio controversă privind suveranitatea Chinei asupra Arhipelagului Nansha. Divergențele au apărut în timpul războiului de agresiune nipon și noii ordini de după război. La sfîrșitul anilor 50 ai secolului trecut, Filipine, Vietnam și alte state au început să ocupe unele insule și recife din Arhipelagul Nansha. În anii 70 și 80 ai secolului trecut, odată cu descoperirea resurselor petroliere și de gaze în Marea Chinei de Sud și cu demararea negocierilor pentru sistemul de zonă economică exclusivă, aceste ocupații au intrat într-o fază frenetică.
Situația din Marea Chinei de Sud a început să fie încordată în 2009, mai ales în 2012. Fricțiunile militare chino-americane în această zonă au devenit și mai frecvente. În 2009 s-au produs cel puțin cinci incidente între nave militare americane și chineze în timpul misiunilor de recunoaștere și a celor împotriva recunoașterii. Politica de reținere aplicată de către guvernul chinez se confruntă cu presiuni duble generate de continuitatea politicilor și voința populației. Incidentul de pe insula Huangyan din aprilie 2012 a impus guvernului chinez să adopte o serie de contramăsuri.
La 22 ianuarie 2013, Filipine a prezentat Curții pentru Legea Mării din cadrul Națiunilor Unite o cerere de arbitraj asupra Chinei. Ministerul chinez de Externe a dat publicității multe declarații, potrivit cărora conținutul esențial al procesului de arbitraj vizează cărei țări îi aparține suveranitatea asupra unor insule și recife din Marea Chinei de Sud, iar o asemenea problemă depășește aplicabilitatea Convenției Națiunilor Unite privind Legea Mării. Țările semnatare ale Convenției, cum ar fi China, au dreptul să dea publicității o declarație privind respingerea arbitrajului obligatoriu în trasarea liniei de frontieră maritimă. De aceea, China nu recunoaște procesul de arbitraj și nu participă la acesta.
Pentru a face față schimbării situației din Arhipelagul Nanshan, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din insulele acestui arhipelag și pentru a satisface nevoile de apărare militară, China a început la sfîrșitul anului 2013 să deruleze construcția infrastructurală de pe insulele și recifele aflate sub controlul Chinei. Dar aceste acțiuni au fost acuzate puternic de SUA și Filipine.
Modificarea politicii americane privind Marea Chinei de Sud a dus la întărirea deciziei ferme a Chinei privind apărarea intereselor legitime proprii.
Dacă părțile de resort vor opta pentru cooperare, vor obține beneficii comune. Iar dacă vor alege antagonismul, situația va intra în impas, sau chiar se vor produce conflicte, fapt ce va prejudicia interesele tuturor părților, mai scrie în articol.
(Editor M. Jantovan)
UE: Acord al celor 27 pentru a prelungi sancțiunile împotriva Rusiei
Furtunile violente fac ravagii în Franța: doi morți și un rănit
Zelenski semnează la Consiliul Europei acordul privind înființarea tribunalului special pentru războiul din Ucraina
România // Nicuşor Dan: „Relaţia între România şi SUA este una corectă”
Trump consideră summitul NATO un „succes monumental” pentru SUA
Zelenski a discutat cu Trump despre un armistițiu în Ucraina
Grecia // Peste 4.000 de hectare, devastate de flăcări pe insula Chios
Declarația finală a Summitului NATO: Statele membre se angajează să investească 5% din PIB pentru securitatea lor în 2035
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind extinderea stocării gazelor
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro