
Beijingul a comentat situația din Marea Chinei de Sud
Chişinău, 24 mai /MOLDPRES/. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău, săptămînalul chinez ”News China” și revista americană ”The National Interest” au publicat, zilele trecute, un articol scris de directorul Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Fu Ying și directorul Institutului de Cercetare a Mării Chinei de Sud, Wu Shicun. Articolul amintește evenimente importante din evoluția situației din Marea Chinei de Sud, ce oferă referințe pentru cei care doresc să cunoască esența acestei probleme.
Conform articolului, în ultimii ani, problema Mării Chinei de Sud a devenit cel mai important subiect pentru relațiile chino-americane, care a adus chiar la fricțiuni militare între cele două țări.
Consemnările istorice arată că înainte de anii 30 ai secolului trecut, pe plan internațional, nu a existat nicio controversă privind suveranitatea Chinei asupra Arhipelagului Nansha. Divergențele au apărut în timpul războiului de agresiune nipon și noii ordini de după război. La sfîrșitul anilor 50 ai secolului trecut, Filipine, Vietnam și alte state au început să ocupe unele insule și recife din Arhipelagul Nansha. În anii 70 și 80 ai secolului trecut, odată cu descoperirea resurselor petroliere și de gaze în Marea Chinei de Sud și cu demararea negocierilor pentru sistemul de zonă economică exclusivă, aceste ocupații au intrat într-o fază frenetică.
Situația din Marea Chinei de Sud a început să fie încordată în 2009, mai ales în 2012. Fricțiunile militare chino-americane în această zonă au devenit și mai frecvente. În 2009 s-au produs cel puțin cinci incidente între nave militare americane și chineze în timpul misiunilor de recunoaștere și a celor împotriva recunoașterii. Politica de reținere aplicată de către guvernul chinez se confruntă cu presiuni duble generate de continuitatea politicilor și voința populației. Incidentul de pe insula Huangyan din aprilie 2012 a impus guvernului chinez să adopte o serie de contramăsuri.
La 22 ianuarie 2013, Filipine a prezentat Curții pentru Legea Mării din cadrul Națiunilor Unite o cerere de arbitraj asupra Chinei. Ministerul chinez de Externe a dat publicității multe declarații, potrivit cărora conținutul esențial al procesului de arbitraj vizează cărei țări îi aparține suveranitatea asupra unor insule și recife din Marea Chinei de Sud, iar o asemenea problemă depășește aplicabilitatea Convenției Națiunilor Unite privind Legea Mării. Țările semnatare ale Convenției, cum ar fi China, au dreptul să dea publicității o declarație privind respingerea arbitrajului obligatoriu în trasarea liniei de frontieră maritimă. De aceea, China nu recunoaște procesul de arbitraj și nu participă la acesta.
Pentru a face față schimbării situației din Arhipelagul Nanshan, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din insulele acestui arhipelag și pentru a satisface nevoile de apărare militară, China a început la sfîrșitul anului 2013 să deruleze construcția infrastructurală de pe insulele și recifele aflate sub controlul Chinei. Dar aceste acțiuni au fost acuzate puternic de SUA și Filipine.
Modificarea politicii americane privind Marea Chinei de Sud a dus la întărirea deciziei ferme a Chinei privind apărarea intereselor legitime proprii.
Dacă părțile de resort vor opta pentru cooperare, vor obține beneficii comune. Iar dacă vor alege antagonismul, situația va intra în impas, sau chiar se vor produce conflicte, fapt ce va prejudicia interesele tuturor părților, mai scrie în articol.
(Editor M. Jantovan)
Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului în Ucraina
Preşedintele polonez cere Statelor Unite să mute focoase nucleare pe teritoriul Poloniei
Franța cere confiscarea activelor rusești înghețate
Canada adoptă represalii comerciale împotriva SUA ca reacție la taxele americane impuse importurilor de oțel și aluminiu
Patru cetăţeni străini au fost ucişi la Odesa, într-un atac rusesc cu rachete balistice
SUA au reluat asistenţa militară a Ucrainei în urma reuniunii de la Jeddah
Negocieri SUA – Ucraina // Kievul a acceptat un armistițiu de 30 de zile
Garanții de securitate pentru Ucraina. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu șefii de stat major din 30 de țări
România // Curtea Constituțională a respins contestația lui Călin Georgescu
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan