
Bursele din SUA au pierdut 4 trilioane de dolari
Taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump au afectat încrederea investitorilor, temerile privind o recesiune în SUA ducând luni la pierderi masive pe Bursa de pe Wall Street, care au şters 4.000 miliarde de dolari din nivelul de vârf înregistrat luna trecută de indicele Standard and Poor's 500, când pieţele bursiere salutau agenda şefului statului american, transmite Agerpres, preluat de MOLDPRES.
Noile politici anunţate de Trump au sporit incertitudinea în rândul companiilor, consumatorilor şi investitorilor, mai ales taxele vamale împotriva principalilor parteneri comerciali - cum ar fi Canada, Mexic şi China.
„Vedem clar schimbarea încrederii investitorilor. Ceea ce a funcţionat în trecut nu mai funcţionează acum", a apreciat Ayako Yoshioka, analist la Wealth Enhancement.
Pierderile s-au adâncit luni la bursa de pe Wall Street. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 2,08%, ajungând la valoarea de 41.911,71 puncte, cel mai sever declin din acest an.
Indicele Nasdaq Composite a înregistrat un declin de 4%, cel mai sever recul zilnic începând din septembrie 2022.
Indicele Standard and Poor's 500 a închis în scădere cu 8,6% faţă de nivelul record înregistrat în 19 februarie, ştergând 4.000 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră de atunci.
Indicele Nasdaq, care include giganţii din domeniul tehnologiei, este cu 10% sub nivelul ridicat din decembrie.
„Incertitudinea ridicată a fost creată de taxele vamale împotriva principalilor parteneri comerciali - cum ar fi Canada, Mexic şi China - şi de ameninţările privind impunerea de taxe vamale Europei, ceea ce a determinat Consiliile de Administraţie şi şefii marilor companii să-şi reconsidere planurile de viitor”, susţine Peter Orszag, director general al Lazard. Acesta a adăugat: „Oamenii înţeleg tensiunile în desfăşurare legate de China, dar evoluţiile legate de Canada, Mexic şi Europa provoacă confuzii. Dacă acestea nu se rezolvă într-o lună, ar putea fi sever afectate perspectivele economice ale SUA şi activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A)”.
Luni, acţiunile Apple şi Nvidia au scăzut fiecare cu aproximativ 5%, în timp ce titlurile Tesla au înregistrat un declin de 15%, ştergând 125 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a producătorului de vehicule electrice.
Acţiunile Tesla au înregistrat luni o cădere de peste 8% la bursa de la New York, producătorul american de automobile electrice suferind de pe urma unei scăderi puternice a vânzărilor precum şi a tendinţei generale de scădere a cotaţiilor acţiunilor companiilor din tehnologie.
Astfel, luni, în jurul orei 15:30 GMT, acţiunile Tesla erau în scădere cu 8,14%, până la 241,30 dolari. În consecinţă, capitalizarea bursieră a Tesla s-a redus până la 700 de miliarde de dolari, adică la jumătate comparativ cu nivelul la care era în luna decembrie, după câştigarea alegerilor de către Donald Trump, în jurul căruia s-a raliat și Elon Musk, patronul de la Tesla.
După câștigarea alegerilor de către Donald Trump, titlurile producătorului auto au început să crească pe fondul așteptărilor cu privire la politice favorabile mediului de afaceri promovate de acesta.
Acțiunile Tesla ajunseseră la un maxim de aproape 480 de dolari pe 17 decembrie. Dar, după ce Elon Musk a ajuns la Washington la conducerea DOGE, valoarea acțiunilor a scăzut cu 45%, iar capitalizarea companiei cu peste 800 de miliarde de dolari.
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Europa în alertă: primul val de căldură din 2025 aduce temperaturi de până la 42°C
Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbușit în timp ce respingea un atac rusesc. Zelenski a ordonat elucidarea cazului
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății președintelui polonez Duda, sosit în vizită de adio la Kiev
Zeci de mii de persoane au manifestat la Belgrad pentru a cere alegeri anticipate
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana