
Mai multe realizări excepționale din 2020 au rămas neobservate din cauza pandemiei
Geneva, 26 dec. /MOLDPRES/. Anul 2020 a fost dificil și neobișnuit și a schimbat modul în care trăim, muncim și vedem ceea ce se întâmplă în jur. Dar, cu ochii pe pandemia care ne-a dat viața peste cap, lumea a trecut cu vederea multe din realizările remarcabile ale acestui an, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.
În 2020, un virus devastator a dispărut oficial de pe continentul în care făcuse ravagii. Este o realizare remarcabilă în domeniul sănătății publice, care a necesitat zeci de ani de muncă.
Eradicarea poliomielitei din Africa
Eradicarea poliomielitei din Africa, în august, a fost considerată o „zi minunată” de către Organizația Mondială a Sănătății și celebrată de oficialii din domeniul sănătății publice.
Totuși, pandemia de coronavirus a făcut ca această realizare să fie aproape trecută cu vederea.
„A spulberat sărbătorirea și recunoașterea pe care un astfel de succes îl merita”, a spus dr. Tunji Funsho, care a avut cea mai mare contribuție la eradicarea poliomielitei din Nigeria și, împreună cu aceasta, din Africa.
„Niciun copil nu va mai fi paralizat de virusul poliomielitei din Nigeria”, a spus el.
Iar aceasta nu este singura realizare care s-a pierdut pe fondul călătoriei amețitoare a anului 2020.
Chiar înainte de COVID-19, oamenii aveau o tendință inconfundabilă și identificată științific de a crede că lumea este mai săracă, mai furioasă și mai neliniștită decât este cu adevărat, o dorință inconștientă de a promova stereotipuri negative și de a ignora progresului care se desfășoară chiar în fața ochilor.
De ce credem că lucrurile merg din rău în mai rău
Credem că lumea este un loc care se înrăutățește - un sentiment care, fără îndoială, a crescut în ultimele 12 luni. Dar ne înșelăm.
„Sunt un optimist născut”, a spus Funsho.
„Când oamenii cooperează pentru un scop comun - de a îmbunătăți viața fiecărui cetățean din lume, indiferent unde locuiește - putem reuși. Am fost destul de optimist și am dovedit că am dreptate”, a spus el.
Lucrurile bune au continuat să se întâmple în 2020. Realizări precum cele ale lui Funsho au loc constant într-o lume care se îmbunătățește rapid, dar nu le nu acordăm atenție.
„Într-o lume cu multe probleme, e greu să vorbești despre lucruri bune”, spune Ola Rosling, co-autorul unei cărți bestseller, „Factfulness”, care a încercat să educe oamenii privind îmbunătățirile subapreciate în cea ce privește sănătatea și bunăstarea la nivel mondial.
Rosling face parte din grupul de experți care îi încurajează pe oameni să vadă diferit lumea. Și, în 2020, eforturile lor au fost deosebit de puternice.
„Chiar și în anii fără o pandemie, oamenii sunt foarte reticenți să creadă că lumea este mai bună decât înainte. Am putea îmbunătăți mult lumea. Există multe probleme. Dar cred că principala problemă este mentalitatea noastră”, a spus Rosling.
Al doilea om vindecat de HIV
De exemplu, pandemia a îngreunat sau stopat eforturile de a realiza unele progrese științifice. Dar le-a pus într-un con de umbră și pe cele care au avut succes.
O astfel de realizare a fost atinsă de o echipă de medici, inclusiv virologul Ravindra Gupta, care a vindecat de HIV o persoană din Londra. Este al doilea caz din lume.
„A fost o veste cu adevărat uriașă”, a declarat Gupta pentru CNN.
„Prima dată s-a întâmplat în urmă cu aproape 10 ani, iar oamenii nu mai reușiseră să o facă din nou, așa că ne-a, întrebat dacă este real sau dacă a fost o întâmplare”, a spus el.
„Ne întărește speranța că este posibilă o vindecare pentru HIV”, a spus Richard Jefferys, director de proiect la organizația Treatment Action Group din SUA.
Tehnologia revoluționară și dezvoltarea rapidă a vaccinului anti-COVID
De asemenea, pandemia a dus la dezvoltarea rapidă a unui vaccin, o realizare istorică ce a rescris toate regulile cu privire la cât de repede ar putea fi produs un astfel de ser.
„Cred că este o realizare unică”, a spus David Matthews, profesor de virologie la Universitatea din Bristol, despre vaccinurile care au fost deja aprobate sau sunt în curs de autorizare.
„Este important să ne amintim că la începutul anului nici nu știam dacă ar fi posibil să existe un vaccin împotriva SARS-CoV-2”, a adăugat el.
„Intrăm într-o nouă eră de dezvoltare a vaccinurilor”, a spus Andrew Preston de la Universitatea din Bath. Există chiar speranță că tehnologia ARNm utilizată pentru prima dată în unele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea acționa împotriva a numeroase alte boli, inclusiv cancerul.
Criza COVID a readus, de asemenea, cercetarea științifică în prim plan, spune Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.
„E prima dată când oamenii află informații direct de la oameni de știință. Și cred că le place ceea ce aud, despre modul în care gândim o problemă, modul în care facem evaluări, modul în care reacționăm în diferite situații”, a spus el.
foto: rohealthreview.ro
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova