
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Zeci de mii de manifestanți au venit sâmbătă la Belgrad pentru a-și exprima 'nemulțumirea după ani de dictatură și corupție', în cadrul unui miting condus de studenți, care promite să fie unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, transmite France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
La 16:00, ora oficială de începere a demonstrației, o mulțime densă se adunase deja sub o ploaie slabă pe mai mult de doi kilometri în centrul orașului - zeci de mii de oameni, afișând steaguri și însemne care variau de la dreapta naționalistă la extrema stângă și ecologiști. Mulți purtau o insignă cu o mână însângerată - simbolul mișcării, care a adoptat sloganul 'corupția ucide'.
Grupuri de motocicliști, veterani și serviciul de ordine pentru studenți, care a asigurat securitatea mișcării încă de la început, au format o plasă de securitate în jurul cortegiului pentru a preveni tulburările, în special în fața parlamentului și a președinției, unde susținători ai guvernului au campat timp de mai multe zile.
Zeci de fermieri care își conduceau tractoarele au sosit, de asemenea, în sprijinul studenților. Alte tractoare, aduse de susținători ai guvernului, au fost amplasate în apropierea președinției vineri dimineața.
Ferestrele clădirilor oficiale au fost protejate încă de sâmbătă dimineață, iar polițiștii antirevoltă sunt staționați în fața parlamentului, a președinției și a primăriei.
Începând de vineri seara, zeci de mii de persoane - 31.000 potrivit Ministerului de Interne - i-au întâmpinat pe manifestanții veniți pe jos, cu bicicleta sau cu tractorul din toată Serbia, într-o atmosferă de sărbătoare.
Autoritățile nu au anunțat cifre oficiale sâmbătă după-amiază.
Într-un comunicat postat pe rețelele de socializare, studenții au cerut ca manifestația să fie 'calmă și responsabilă'. 'Scopul acestei mișcări nu este de a se amesteca în instituții, nici de a-i ataca pe cei care nu gândesc ca noi. Această mișcare nu trebuie să fie folosită în mod abuziv', au scris ei. Mitingul urmează să se încheie la ora 21:00.
De la accidentul de la gara Novi Sad din 1 noiembrie, care a provocat moartea a 15 persoane în urma prăbușirii acoperișului de beton al clădirii recent renovate, au avut loc demonstrații după demonstrații în țară.
Furia a explodat, demonstranții văzând în accident o dovadă a corupției care, în opinia lor, pătează instituțiile și lucrările publice. De la săptămână la săptămână, mișcarea a devenit una dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, cu demonstrații zilnice.
Dar mitingurile au devenit mai tensionate de când guvernul i-a acuzat pe protestatari că sunt plătiți de agenții străine și că pregătesc acțiuni violente, sau chiar o revoluție, în special în timpul mobilizării din această sâmbătă din capitală.
Situația a provocat o reacție din partea ONU, care a cerut autorităților sârbe să nu 'intervină în mod nejustificat' în demonstrație și să 'respecte exercitarea deplină a drepturilor la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de exprimare'.
'Suntem o țară extrem de democratică', a răspuns președintele sârb Aleksandar Vucic într-un discurs rostit vineri seara, adăugând: 'Vom face tot posibilul pentru a asigura securitatea mitingului'. El a adăugat: 'Să fie clar, eu sunt președintele acestei țări și nu voi lăsa strada să dicteze regulile'.
Volodimir Zelenski a fost primit de Papa Leon al XIV-lea în ajunul conferinței de la Roma pentru Ucraina
Rusia, condamnată de CEDO pentru multiple încălcări ale dreptului omului în Ucraina și pentru catastrofa aeriană din 2014
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
SUA au reluat livrarea munițiilor către Ucraina
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale