
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Zeci de mii de manifestanți au venit sâmbătă la Belgrad pentru a-și exprima 'nemulțumirea după ani de dictatură și corupție', în cadrul unui miting condus de studenți, care promite să fie unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, transmite France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
La 16:00, ora oficială de începere a demonstrației, o mulțime densă se adunase deja sub o ploaie slabă pe mai mult de doi kilometri în centrul orașului - zeci de mii de oameni, afișând steaguri și însemne care variau de la dreapta naționalistă la extrema stângă și ecologiști. Mulți purtau o insignă cu o mână însângerată - simbolul mișcării, care a adoptat sloganul 'corupția ucide'.
Grupuri de motocicliști, veterani și serviciul de ordine pentru studenți, care a asigurat securitatea mișcării încă de la început, au format o plasă de securitate în jurul cortegiului pentru a preveni tulburările, în special în fața parlamentului și a președinției, unde susținători ai guvernului au campat timp de mai multe zile.
Zeci de fermieri care își conduceau tractoarele au sosit, de asemenea, în sprijinul studenților. Alte tractoare, aduse de susținători ai guvernului, au fost amplasate în apropierea președinției vineri dimineața.
Ferestrele clădirilor oficiale au fost protejate încă de sâmbătă dimineață, iar polițiștii antirevoltă sunt staționați în fața parlamentului, a președinției și a primăriei.
Începând de vineri seara, zeci de mii de persoane - 31.000 potrivit Ministerului de Interne - i-au întâmpinat pe manifestanții veniți pe jos, cu bicicleta sau cu tractorul din toată Serbia, într-o atmosferă de sărbătoare.
Autoritățile nu au anunțat cifre oficiale sâmbătă după-amiază.
Într-un comunicat postat pe rețelele de socializare, studenții au cerut ca manifestația să fie 'calmă și responsabilă'. 'Scopul acestei mișcări nu este de a se amesteca în instituții, nici de a-i ataca pe cei care nu gândesc ca noi. Această mișcare nu trebuie să fie folosită în mod abuziv', au scris ei. Mitingul urmează să se încheie la ora 21:00.
De la accidentul de la gara Novi Sad din 1 noiembrie, care a provocat moartea a 15 persoane în urma prăbușirii acoperișului de beton al clădirii recent renovate, au avut loc demonstrații după demonstrații în țară.
Furia a explodat, demonstranții văzând în accident o dovadă a corupției care, în opinia lor, pătează instituțiile și lucrările publice. De la săptămână la săptămână, mișcarea a devenit una dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, cu demonstrații zilnice.
Dar mitingurile au devenit mai tensionate de când guvernul i-a acuzat pe protestatari că sunt plătiți de agenții străine și că pregătesc acțiuni violente, sau chiar o revoluție, în special în timpul mobilizării din această sâmbătă din capitală.
Situația a provocat o reacție din partea ONU, care a cerut autorităților sârbe să nu 'intervină în mod nejustificat' în demonstrație și să 'respecte exercitarea deplină a drepturilor la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de exprimare'.
'Suntem o țară extrem de democratică', a răspuns președintele sârb Aleksandar Vucic într-un discurs rostit vineri seara, adăugând: 'Vom face tot posibilul pentru a asigura securitatea mitingului'. El a adăugat: 'Să fie clar, eu sunt președintele acestei țări și nu voi lăsa strada să dicteze regulile'.
Germania // Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Friedrich Merz nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales cancelar al Germaniei
Friedrich Merz urmează să fie validat de Bundestag în funcția de cancelar al Germaniei
Breaking news
Cătălin Predoiu a fost desemnat premier interimar al României
România: Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu; premierul interimar - desemnat marți
România: PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru Ucraina
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi