
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Zeci de mii de manifestanți au venit sâmbătă la Belgrad pentru a-și exprima 'nemulțumirea după ani de dictatură și corupție', în cadrul unui miting condus de studenți, care promite să fie unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, transmite France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
La 16:00, ora oficială de începere a demonstrației, o mulțime densă se adunase deja sub o ploaie slabă pe mai mult de doi kilometri în centrul orașului - zeci de mii de oameni, afișând steaguri și însemne care variau de la dreapta naționalistă la extrema stângă și ecologiști. Mulți purtau o insignă cu o mână însângerată - simbolul mișcării, care a adoptat sloganul 'corupția ucide'.
Grupuri de motocicliști, veterani și serviciul de ordine pentru studenți, care a asigurat securitatea mișcării încă de la început, au format o plasă de securitate în jurul cortegiului pentru a preveni tulburările, în special în fața parlamentului și a președinției, unde susținători ai guvernului au campat timp de mai multe zile.
Zeci de fermieri care își conduceau tractoarele au sosit, de asemenea, în sprijinul studenților. Alte tractoare, aduse de susținători ai guvernului, au fost amplasate în apropierea președinției vineri dimineața.
Ferestrele clădirilor oficiale au fost protejate încă de sâmbătă dimineață, iar polițiștii antirevoltă sunt staționați în fața parlamentului, a președinției și a primăriei.
Începând de vineri seara, zeci de mii de persoane - 31.000 potrivit Ministerului de Interne - i-au întâmpinat pe manifestanții veniți pe jos, cu bicicleta sau cu tractorul din toată Serbia, într-o atmosferă de sărbătoare.
Autoritățile nu au anunțat cifre oficiale sâmbătă după-amiază.
Într-un comunicat postat pe rețelele de socializare, studenții au cerut ca manifestația să fie 'calmă și responsabilă'. 'Scopul acestei mișcări nu este de a se amesteca în instituții, nici de a-i ataca pe cei care nu gândesc ca noi. Această mișcare nu trebuie să fie folosită în mod abuziv', au scris ei. Mitingul urmează să se încheie la ora 21:00.
De la accidentul de la gara Novi Sad din 1 noiembrie, care a provocat moartea a 15 persoane în urma prăbușirii acoperișului de beton al clădirii recent renovate, au avut loc demonstrații după demonstrații în țară.
Furia a explodat, demonstranții văzând în accident o dovadă a corupției care, în opinia lor, pătează instituțiile și lucrările publice. De la săptămână la săptămână, mișcarea a devenit una dintre cele mai mari din istoria recentă a Serbiei, cu demonstrații zilnice.
Dar mitingurile au devenit mai tensionate de când guvernul i-a acuzat pe protestatari că sunt plătiți de agenții străine și că pregătesc acțiuni violente, sau chiar o revoluție, în special în timpul mobilizării din această sâmbătă din capitală.
Situația a provocat o reacție din partea ONU, care a cerut autorităților sârbe să nu 'intervină în mod nejustificat' în demonstrație și să 'respecte exercitarea deplină a drepturilor la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de exprimare'.
'Suntem o țară extrem de democratică', a răspuns președintele sârb Aleksandar Vucic într-un discurs rostit vineri seara, adăugând: 'Vom face tot posibilul pentru a asigura securitatea mitingului'. El a adăugat: 'Să fie clar, eu sunt președintele acestei țări și nu voi lăsa strada să dicteze regulile'.
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Şapte persoane au fost ucise după un atac cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk
Volodmir Zelenski anunță că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia de îndată ce va fi în vigoare o încetare a focului
Putin propune înghețarea liniei frontului în Ucraina, potrivit Financial Times
Explozie puternică la un arsenal militar din Rusia; mai multe localități, evacuate
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”