
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană este esențială pentru securitatea și coeziunea Europei, a declarat, marți, 8 iulie, prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, în plenul Parlamentului European, pledând pentru extinderea UE și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, transmite MOLDPRES.
Mette Frederiksen a menționat că Președinția Danemarcei în Parlamentul European are două priorități: securitatea și în al doilea rând o Europă competitivă și verde.
Ea a declarat că reducerea în ultimii 30 de ani a finanțărilor pentru apărare în țările europene a fost „o greșeală enormă, ce nu trebuie repetată”.
„Nu putem să subestimăm pericolul ce vine din Est. Reînarmarea Rusiei în 2-5 ani constituie o mare amenințare pentru Europa și NATO. Trebuie să privim ajutorul nostru pentru Ucraina dintr-o altă perspectivă. Acesta nu este un cadou sau caritate. Donațiile noastre constituie o apărare directă a Europei, a vieților noastre și a libertăților noastre”, a declarat prim-ministra Danemarcei în sediul Legislativului european de la Strasbourg.
Prim-ministra daneză a pledat pentru menținerea unui sprijin constant pentru Ucraina, atât pe plan militar, cât și economic, și a cerut măsuri ferme împotriva agresiunii ruse.
„Trebuie să creștem presiunea asupra Rusiei cu cele mai dure sancțiuni posibile. Vom promova propunerile de a opri importul de gaz rusesc și de a împiedica orice alte forme de influență rusească, Trebuie să creștem presiunea asupra Rusiei cu cele mai dure sancțiuni posibile. Vom promova propunerile de a opri importul de gaz rusesc și de a lua măsuri pentru a împiedica orice alte forme de influență rusească. Toate aceste măsuri sunt interconectate, așa că trebuie să facem următorii pași în procesul de extindere a Uniunii Europene pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest. Aducând aceste țări mai aproape de Europa, putem să le ajutăm să înflorească și să crească, făcând Uniunea Europeană și mai puternică”, a adăugat aceasta.
Frederiksen a evidențiat și progresul Ucrainei în domeniul apărării, menționând dezvoltarea accelerată a industriei de apărare autohtone. Ea a propus o integrare a industriei de apărare ucrainene în ecosistemul european, cu beneficii reciproce.
Pe agenda președinției daneze se află și întărirea frontierelor UE, reducerea fluxului de migranți, sprijinirea stabilizării situației în statele vecine, simplificarea regulelor, reducerea poverii asupra afacerilor și cetățenilor.
Totodată, în fața provocărilor energetice și climatice, premierul danez a cerut măsuri urgente pentru a transforma Europa într-un lider global în materie de energie curată și sustenabilitate economică.
Sub deviza „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, Danemarca a preluat la 1 iulie curent, pentru a opta oară președinția Consiliului UE, după o pauză de 13 ani.
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Ucrainei. Morți și răniți la Odesa, Poltava și Zaporojie
Incendiu de proporții în estul insulei Creta: Peste 1.500 de persoane evacuate
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia