
Moscova cere ca Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia
Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou președinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace, a declarat joi directorul Departamentului Juridic al Ministerului rus de Externe, Maksim Musihin, citat de agenția oficială de presă TASS și publicația independentă The Moscow Times, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Este de o importanță majoră cine semnează (documentele), întrucât actualul lor ‘lider‘ și-a pierdut cu mult timp în urmă legitimitatea internă, ca să nu mai vorbim de cea externă. Prin urmare, ar putea exista probleme cu orice acord semnat de o astfel de persoană', a afirmat Musihin într-un interviu pentru TASS.
Diplomatul rus a insistat asupra unor garanții sigure că acordul de reglementare este semnat din partea ucraineană de 'o persoană care este mandatată de popor să facă acest lucru'. 'În caz contrar, vor exista probleme', a avertizat el.
Volodimir Zelenski, a spus reprezentantului MAE rus, nu poate semna astfel de documente. 'Poporul ucrainean trebuie să aleagă un nou lider prin libera exprimare a voinței', a continuat acesta. 'Într-un astfel de caz, semnatarul va avea legitimitate. Și acum este vorba despre unele prevederi interne ale Constituției ucrainene. În termeni formali, președintele parlamentului (ucrainean) se bucură de o anumită autoritate pentru a semna [astfel de documente]. Dar dacă i se va permite să facă acest lucru în propria sa țară este o mare întrebare', a declarat Musihin.
Diplomatul rus a subliniat că memorandumul care a fost menționat în timpul convorbirii telefonice a președintelui rus Vladimir Putin cu omologul său american, Donald Trump, luni, 'va avea nevoie de un semnatar potrivit', ceea ce 'este o problemă acum'. Același lucru este valabil și pentru celelalte documente care vor trebui semnate, conform afirmației sale.
În acest context, The Moscov Times notează că ideea semnării unui memorandum despre o viitoare pace în Ucraina a fost formulată de Putin după discuția de luni cu Donald Trump, când a respins din nou inițiativa încetării focului pentru 30 de zile, propusă de Kiev și europeni, propunere de altfel susținută și de SUA inițial. Acest document, potrivit Moscovei, ar urma să cuprindă principiile de reglementare a conflictului, calendarul pentru încheierea unui acord de pace, precum și condițiile pentru un posibil armistițiu.
Zelenski a declarat că Kievul va aștepta versiunea rusă a memorandumului. În același timp, Kremlinul a subliniat că 'nu există și nu poate exista' un termen limită pentru pregătirea documentului, motiv pentru care a fost acuzat de Kiev și partenerii săi occidentali de tergiversarea negocierilor.
Înainte de aceasta, Putin a pus la îndoială în repetate rânduri legitimitatea lui Zelenski pe motiv că mandatul prezidențial al acestuia din urmă a expirat oficial în mai 2024, dar a fost prelungit din cauza legii marțiale până la următoarele alegeri. Constituția ucraineană nu permite organizarea de alegeri prezidențiale în condițiile legii marțiale.
La sfârșitul lunii martie, Putin a propus introducerea unei guvernări temporare în Ucraina sub auspiciile ONU și ale țărilor occidentale, afirmând că, în opinia sa, aceasta ar permite 'aducerea la putere a unui guvern valid și care să se bucure de încrederea poporului', cu care s-ar putea semna un tratat de pace.
Această idee l-a 'înfuriat' pe Trump, care a amenințat că va impune noi sancțiuni dacă Putin nu va semna în timpul apropiat un acord de încetare a focului, amintește The Moscow Times. La vremea respectivă, SUA nu semnaseră încă cu Ucraina acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene. Dar poziția președintelui american s-a schimbat de atunci: după convorbirea din 19 mai, Trump le-a spus liderilor europeni că Putin nu are nicio intenție de a pune capăt războiului, deoarece crede că câștigă pe câmpul de luptă, potrivit unor surse ale Wall Street Journal. După convorbirea cu liderul rus, Donald Trump i-a transmis lui Zelenski că acum trebuie să negocieze pacea chiar cu Putin la nivel bilateral și a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei.
Una dintre cutiile negre ale zborului 171 Air India, găsită la o zi după drama de la Ahmedabad
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
Autoritățile de la București recomandă românilor care se află în Iran să părăsească urgent această țară
Israelul a efectuat lovituri împotriva Iranului, care avertizează că va răspunde
Statele UE au aprobat noi taxe vamale asupra importurilor agricole și de îngrășăminte din Rusia și Belarus
Banca Europeană de Investiții triplează finanțarea industriei apărării din UE
VIDEO // Tragedie aviatică în India. Niciun supraviețuitor printre persoanele aflate la bord
Orașul Harkov, atacat a doua noapte consecutiv. Rușii au lansat zeci de drone asupra infrastructurii civile
VIDEO // Atac intens cu drone asupra Harkovului. Zeci de persoane au fost rănite
Prima rundă de instruiri privind clasificarea carcaselor de carne conform standardelor Uniunii Europene, organizată de ANSA
Un inginer cadastral din capitală, condamnat pentru mită de 3,5 mii euro
R. Moldova găzduiește Congresul Mondial al Viei și Vinului. Maia Sandu: „Recunoaștere internațională pentru un sector care a înfruntat imperii”
Medicul, care a votat în locul bătrânilor din azilul din Comrat, a fost condamnat
Evaluarea externă a Curții de Apel Centru s-a încheiat
Tehnologia - în centrul procesului judiciar. Prima e-sală de judecată din nordul țării, inaugurată la Bălți
Peste 3800 de șoferi, trași pe dreapta în zilele de weekend
Nume noi în echipa PAS. Igor Grosu: „E momentul să strângem rândurile și să ne unim”
Parlamentul European cere fonduri de preaderare pentru Republica Moldova în bugetul multianual al UE
Droguri de peste 1,5 milioane de lei, ridicate de poliție. Patru suspecți au fost reținuți
Reconstrucţia podului de la Buţeni, Hânceşti, finalizată până în toamna acestui an #MoldovaPoate
Noi cazuri de rujeolă în capitală. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Un studiu EcoContact privind drepturile de mediu va fi examinat de Oficiul Avocatului Poporului și partenerii instituționali
ANRE: Criza din Orientul Mijlociu influențează prețurile la carburanți
Cronicarii sportivi din R. Moldova, cu un reprezentant al AIS „MOLDPRES” în teren, și-au adjudecat un nou trofeu internațional
Atenție, șoferi! Continuă lucrările de întreținere, reparație și reconstrucție a drumurilor publice naționale