
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan
Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni.
'Leul s-a apreciat cu peste 1,5% în raport cu euro, tranzacționându-se acum doar ușor sub nivelul de dinaintea alegerilor. Indicele BET a crescut cu peste 3,5%, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani a scăzut puternic la 7,4%, eliminând complet creșterea înregistrată după primul tur de scrutin. Este important de menționat că riscul de retrogradare a ratingului de țară a scăzut semnificativ', se menționează în analiza Ebury.
Potrivit sursei citate, temerile privind instabilitatea politică, o posibilă reorientare a României în defavoarea UE și abandonarea măsurilor de creștere a veniturilor bugetare - îngrijorătoare mai ales în contextul în care România înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană - au fost printre principalele motive de îngrijorare, după scorul puternic obținut de Simion în primul tur. Combinate cu turbulențele politice, dificultățile fiscale au dus țara la un pas de retrogradarea în categoria 'junk', ceea ce ar fi dus la o majorare semnificativă a costurilor de finanțare.
Deși victoria lui Dan transmite un mesaj important, atribuțiile constituționale ale președintelui sunt limitate, notează analiștii. Următoarea etapă esențială pentru România este desemnarea unui prim-ministru, iar Ilie Bolojan are șanse mari să fie nominalizat de către Dan. Bolojan este un reformist de centru-dreapta, cunoscut pentru orientarea sa pro-occidentală. Un aspect esențial este faptul că acesta este perceput drept un politician conservator din perspectiva fiscalității, care pune accent pe disciplina bugetară și eficiența cheltuielilor publice.
Conform Ebury, reacția piețelor arată clar că anxietatea investitorilor s-a redus semnificativ. Totuși, formarea unui nou guvern și corectarea dezechilibrelor fiscale rămân provocări majore. Prin urmare, activele românești vor fi atent monitorizate, iar în cazul în care apar blocaje în aceste procese, presiunile asupra pieței ar putea reveni.
Fondată în 2009 de Juan Lobato și Salvador Garcia, Ebury este un fintech global cu peste 1.600 de angajați și mai mult de 40 de birouri în 29 de piețe. În 2024, Ebury și-a crescut veniturile globale la peste 221 milioane de lire sterline. Ebury este reglementată de Financial Conduct Authority în Regatul Unit și susținută de investitori de top, inclusiv o participație majoritară deținută de Banco Santander.
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu
Volodimir Zelenski anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al patrulea într-o săptămână
Iranul afirmă că nu au sens discuțiile cu SUA în acest stadiu; Israelul anunță noi atacuri
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Bilanţul tragediei aviatice din India a crescut la 279 de morţi
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
La punctul de trecere a frontierei Cantemir-Fălciu va fi implementat controlul coordonat
Investiții record de trei miliarde de lei în spitale în doar patru ani. Dorin Recean: „Moldovenii merită condiții de tratament ca în țările europene”
Cooperarea moldo-suedeză, discutată de premierul Dorin Recean cu ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, la o întrevedere de rămas-bun
Noi specialități la trei facultăți din universitățile din Republica Moldova
Guvernul intervine pentru a salva investițiile în cantinele școlare din Chișinău. MEC va gestiona suma de 100 de mln de lei pentru modernizări în școlile din capitală
Președinția lansează concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de Certificare de pe lângă ASP
Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați la Chișinău
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Anenii Noi: Zece gropi formate în urma extragerii ilegale a stratului de sol fertil
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Sistemul distincțiilor de stat va fi revizuit. În legislație vor fi introduse noi ordine și medalii
Publicitatea de stat va fi reglementată prin lege
GALERIE FOTO // Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați