
Doi astronauți americani au revenit pe Pământ, după ce au fost blocați în cosmos timp de nouă luni
După ce au rămas blocați mai mult de nouă luni pe Stația Spațială Internațională, doi astronauți americani au revenit marți seară pe Terra, punând astfel capăt unui foileton spațial și politic care a captivat lumea întreagă, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
După un zbor de 17 ore, capsula construită de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a amerizat în apele din largul coastelor statului american Florida, după o coborâre lentă ce a fost frânată de patru mari parașute.
Americanca Sunita Williams și compatriotul ei Butch Wilmore au fost însoțiți în călătoria lor de întoarcere pe Pământ de un alt astronaut american, Nick Hague, precum și de un cosmonaut rus, Aleksandr Gorbunov.
Toți patru au fost întâmpinați de un grup de delfini care au înconjurat capsula spațială ce plutea în apele Oceanului Atlantic. 'Ce aventură!', a exclamat Nick Hague, care s-a aflat la comanda capsulei spațiale, descriind totodată 'zâmbetele largi de bucurie' ale însoțitorilor săi.
După o primă examinare medicală, cei patru astronauți au fost transportați în cursul serii în orașul Houston din statul Texas, pentru a se reîntâlni cu familiile lor și unde vor urma un program de readaptare la gravitația terestră.
Lansați în luna iunie 2024 în spațiu pentru o misiune inițială de opt zile, Butch Wilmore și Sunita Williams, doi astronauți experimentați ai NASA, au fost nevoiți să își prelungească sejurul la bordul avanpostului orbital din cauza unor defecțiuni detectate la nivelul capsulei Starliner, fabricată de grupul Boeing și care îi adusese pe ISS.
Problemele tehnice ale capsulei Starliner au determinat NASA să o trimită înapoi fără echipaj pe Terra și să încredințeze misiunea de întoarcere a celor doi astronauți ghinioniști companiei SpaceX a lui Elon Musk. Decizia agenției spațiale americane a reprezentat un afront pentru Boeing.
În timpul sejurului lor prelungit la bordul ISS, Sunita Williams și Butch Wilmore au participat la numeroase experimente. 'Fiecare zi este interesantă', a declarat la începutul lunii martie Sunita Williams, explicând că așteptarea a fost mai dificilă pentru familiile lor, care au trăit 'într-un fel de roller-coaster'.
'Ne pregătisem pentru a rămâne mult timp în spațiu, chiar dacă atunci am crezut că urma să stăm foarte puțin', a precizat Butch Wilmore.
În pofida celor peste 280 de zile consecutive petrecute pe orbita Pământului, cei doi americani sunt însă departe de a stabili un nou record de ședere în spațiu. În anii 1990, cosmonautul rus Valeri Poliakov a petrecut peste 400 de zile la bordul stației spațiale MIR. Mai recent, astronautul american Frank Rubio a rămas 371 de zile pe ISS, tot din cauza unor probleme tehnice ale vehiculului care îl adusese pe laboratorul spațial.
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova