ro
Externe
29 Aprilie, 2025 / 20:32
/ 19 Martie, 2025

Doi astronauți americani au revenit pe Pământ, după ce au fost blocați în cosmos timp de nouă luni

După ce au rămas blocați mai mult de nouă luni pe Stația Spațială Internațională, doi astronauți americani au revenit marți seară pe Terra, punând astfel capăt unui foileton spațial și politic care a captivat lumea întreagă, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

După un zbor de 17 ore, capsula construită de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a amerizat în apele din largul coastelor statului american Florida, după o coborâre lentă ce a fost frânată de patru mari parașute.

Americanca Sunita Williams și compatriotul ei Butch Wilmore au fost însoțiți în călătoria lor de întoarcere pe Pământ de un alt astronaut american, Nick Hague, precum și de un cosmonaut rus, Aleksandr Gorbunov.

Toți patru au fost întâmpinați de un grup de delfini care au înconjurat capsula spațială ce plutea în apele Oceanului Atlantic. 'Ce aventură!', a exclamat Nick Hague, care s-a aflat la comanda capsulei spațiale, descriind totodată 'zâmbetele largi de bucurie' ale însoțitorilor săi.

După o primă examinare medicală, cei patru astronauți au fost transportați în cursul serii în orașul Houston din statul Texas, pentru a se reîntâlni cu familiile lor și unde vor urma un program de readaptare la gravitația terestră.

Lansați în luna iunie 2024 în spațiu pentru o misiune inițială de opt zile, Butch Wilmore și Sunita Williams, doi astronauți experimentați ai NASA, au fost nevoiți să își prelungească sejurul la bordul avanpostului orbital din cauza unor defecțiuni detectate la nivelul capsulei Starliner, fabricată de grupul Boeing și care îi adusese pe ISS.

Problemele tehnice ale capsulei Starliner au determinat NASA să o trimită înapoi fără echipaj pe Terra și să încredințeze misiunea de întoarcere a celor doi astronauți ghinioniști companiei SpaceX a lui Elon Musk. Decizia agenției spațiale americane a reprezentat un afront pentru Boeing.

În timpul sejurului lor prelungit la bordul ISS, Sunita Williams și Butch Wilmore au participat la numeroase experimente. 'Fiecare zi este interesantă', a declarat la începutul lunii martie Sunita Williams, explicând că așteptarea a fost mai dificilă pentru familiile lor, care au trăit 'într-un fel de roller-coaster'.

'Ne pregătisem pentru a rămâne mult timp în spațiu, chiar dacă atunci am crezut că urma să stăm foarte puțin', a precizat Butch Wilmore.

În pofida celor peste 280 de zile consecutive petrecute pe orbita Pământului, cei doi americani sunt însă departe de a stabili un nou record de ședere în spațiu. În anii 1990, cosmonautul rus Valeri Poliakov a petrecut peste 400 de zile la bordul stației spațiale MIR. Mai recent, astronautul american Frank Rubio a rămas 371 de zile pe ISS, tot din cauza unor probleme tehnice ale vehiculului care îl adusese pe laboratorul spațial.